Neka naše srce bude otvoreno za Gospodina

Papa Franjo I., u svom prvom Angelusu, rim, Svjetski dan mira, o sakramentu krštenja, Papa Franjo, Papina kateheza, Kršćanin, Sveti Otac, Ćiril i Metod, evanđelje, Papa Franjo, Papa Franjo, PAPA BENEDIKT XVI, misa, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Papina kateheza, Papa Franjo, Božić, poruka, Marijan Knezović, Papa Franjo, Sarajevo, pomoć, koralji , Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Fra Dado Milas hercegovački franjevac, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa Franjo I., molitva, BH Fanaticosi, Papa, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, religija, Poruke i poslanice, Papina kateheza, Sveti Otac, Sveti Otac, Papa, papa vjernici, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, poruka pape Franje, Sveti Otac, Papa Franjo, evanđelje, knjiga, Papa Franjo, Božje je ime Milosrđe, Sveti Otac, Papa Franjo I., grijeh, vjera, korizmena poruka, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., religija, Sveti Otac, religija, Papa Franjo I., Papa, pepelni
U propovijedi je Papa poručio da nam srce ne bude tvrdo, bez vjere, već srce otvoreno za Gospodina. Istaknuo je da se u našem srcu odigrava to 'danas'. „Danas ako glas mu čujete, ne budite srca tvrda", stoji u današnjem odlomku iz Poslanice Hebrejima. Sveti Otac je iz tog odlomka izdvojio dvije ključne riječi 'danas' i 'srce'.

Danas u kojem smo primili Božju ljubav

'Danas' o kojem govori Duh Sveti u odlomku iz Poslanice Hebrejima, zapravo je „naš život", to je danas „ispunjen danima", ali „nakon kojeg nema reprize, nema više sutra", „dan u kojem smo primili ljubav Božju", „Božje obećanje da ćemo je pronaći" - objasnio je Papa - „danas" u kojem možemo obnoviti „naš savez s vjernošću Božjom".

Ali postoji „samo jedno 'danas' u našem životu" - upozorio je - i napast je reći: „Da, učinit ću to sutra". „Napast se sastoji u sutra koje neće doći", kao što je Isus kazao u prispodobi o deset djevica: pet ludih koje su uzele svjetiljke, ali nisu sa sobom uzele ulja. Poslije su otišle kupiti ga, a kad su se vratile, naišle su na zaključana vrata. Sveti Otac se također referirao na čovjeka koji kuca na vrata govoreći Gospodinu: „Jeo sam s tobom, bio sam s tobom...", a Gospodin mu odgovora: „Ne poznajem te: došao si prekasno...":

„Ne govorim vam ovo da vas prestrašim - rekao je Papa - već vam jednostavno želim reći da je naš život 'danas': ili danas ili nikad. Sutra će biti vječno sutra, s Gospodinom, zauvijek, no samo ako sam vjeran danas. Pitanje koje vam postavljam je pitanje koje postavlja Duh Sveti: „Kako živim ovo danas?"

Neka naše srce bude otvoreno za Gospodina

Druga riječ o kojoj je govorio papa Franjo je 'srce'. Doista, sa srcem „susrećemo Gospodina" i mnogo puta Isus kori govoreći: „srca spora", spori da shvatite. Papin je poziv, dakle, da ne otvrdnemo srce i da se upitamo nije li ono „bez vjere" ili „zavedeno grijehom":

„U našim srcima se danas odigrava to 'danas'", upozorio je Sveti Otac i nastavio: „Jesu li naša srca otvorena za Gospodina? Mene uvijek pogodi kada naiđem na stariju osobu - često svećenike ili časne sestre - koji mi kažu: 'Oče, molite da ustrajem do kraja'. Tada im odgovorim: 'Ali, nije li čitav tvoj život, nisu li svi dani tvoga 'danas' bili služenje Gospodinu, a ti strahuješ...?' - 'Ne, moj život još nije gotov: želim ga živjeti u potpunosti, molim da to 'danas' bude puno, sa srcem jakim u vjeri, a ne razoreno grijehom, porocima, korupcijom..."

Pitajmo se o našem danas i o našem srcu

Papa, dakle, poziva da se pitamo o našem danas i o našem srcu. Danas je „ispunjeno danima", ali „se ne ponavlja". Dani se ponavljaju sve dok Gospodin ne rekne „dosta": „Međutim, danas se ne ponavlja: to je život. A srce nam treba biti otvoreno za Gospodina, a ne zatvoreno, otvrdnulo, bez vjere, izopačeno srce koje se daje zavesti grijehom. Gospodin je susreo brojne ljude zatvorena srca: zakonoznance, ljude koji su ga progonili, one koji su predali da ga se osudi... i na kraju su uspjeli u tome", kazao je Sveti Otac te je svoju propovijed zaključio sljedećim riječima:

„Pođimo kući s ove dvije riječi i pitajmo se: kakvo je moje 'danas'? Moj život može završiti danas, ali može i kasnije. Kako protječe moj 'danas' u Gospodinovoj prisutnosti? A kakvo je moje srce? Je li otvoreno? Je li čvrsto u vjeri? Vodi li ga ljubav Gospodnja? Ovim dvama pitanjima zamolimo od Gospodina milost koja je svakom od nas potrebna."

Radio Vatikan