Ne znam koga vidioci vide, ali s njima nitko ne manipulira jer su odvojeni od svijeta

Međugorje, vidioci, crkva, Vatikan, obljetnica, Međugorje, Gospa, Međugorje, Gospa, gospino ukazanje, ukazanja
Uperilo im se jako svjetlo pred oči, odnosno puštala buka na uho, no oni na to uopće nisu reagirali - pojasnio je Philippe Loron. Ispitivanja međugorskih vidjelaca u trenucima kad kažu da imaju ukazanja Gospe potvrđuju kako su tjelesno i duševno zdravi - istaknuo je ugledni francuski neurolog dr. Philippe Loron. Pariški stručnjak je sa svojom peteročlanom ekipom u Međugorju obavljao znanstvene testove nad vidiocima, pokušavajući znanstvenim metodama dokučiti zbivanja koja već više od 32. godine privlače milijune hodočasnika u Hercegovinu.

Mjeri se reakcija mozga, testiranje se odvijalo u relativnoj tajnosti. Za Međugorje sam čuo sredinom osamdesetih, ali više sam se znanstveno zainteresirao tri godine poslije, kad sam pregledao videokasetu koju je za istraživačke potrebe s međugorskim vidiocima snimao znanstvenik Henri Joyeux - izjavio je dr. Phillipe Loron s pariške klinike Salpetriere, napominjući kako se njegovom znanstvenom metodom mjeri reakcija mozga prije i za vrijeme ukazanja. - Aparati koji mjere aktivnost mozga pokazuju kakva zračenja emitiraju tijekom ukazanja. Zanimljivo je da su oni za vrijeme kad tvrde da imaju ukazanja aktivni, drže otvorene oči, a mozak im emitira valove koji nisu tipični za takvo stanje. Istodobno potvrđujemo izostanak bilo kakve patologije, odnosno bolesti. Isključuje se bilo kakva epilepsija ili druga živčana bolest - dodao je dr. Philippe Loron, čiji su članovi znanstvene ekipe u subotu ispitivanja obavili na dvoje vidjelaca, Mariji Pavlović-Lunetti te Ivanu Dragićeviću. Tko vjeruje, vjeruje Prema Philippeu Loronu, njegovi sofisticirani aparati i takozvana elektroencefalografska mjerenja aktivnosti mozga pokazuju kako vidioci "doživljavaju nešto autentično".

- Ovakva snimanja mozga opovrgavaju sve one koji sumnjaju da vidioci manipuliraju ljudima oko sebe. Oni u trenucima kad kažu da imaju ukazanje uistinu doživljavaju nešto autentično. Znanost, međutim, ne može kazati koga oni vide i s kime razgovaraju. Potpuno su odvojeni od vanjskoga svijeta i u tim trenucima ne reagiraju ni na vizualne ni na zvučne podražaje. Uperilo im se jako svjetlo pred oči, odnosno puštala buka na uho, no oni na to uopće nisu reagirali - pojasnio je Philippe Loron. Ivan Dragićević, jedan od šestero međugorskih vidjelaca, potvrdio nam je vijesti o novim istraživanjima koja su u tijeku, no nije bio nestrpljiv. Testiranje samo ako se Crkva slaže - Ovo su prva ispitivanja nakon nekoliko godina stanke. Najintenzivnija ispitivanja imali smo od 1984. do 1998. godine. Istraživanja su bila orijentirana na medicinska pitanja, ali bilo je i teoloških ispitivanja. Za ovaj test s francuskim neurolozima rekli smo da ćemo ga napraviti ako to Crkva traži i ako to nešto znači za Crkvu. U suprotnom ne bismo željeli biti pokusni kunići - smireno je Ivan Dragićević govorio za Slobodnu Dalmaciju. Potvrdio je i to da jedna kopija rezultata najnovijih testova ide u Vatikan. Stavili su nam na glave neke uređaje nalik na mrežu te nas testirali prije, tijekom i nakon ukazanja. Malo sam negodovao čemu testiranje baš na obljetnicu ukazanja, no uspjeli su me uvjeriti kako im je to važno baš toga dana - nastojao je pojasniti Ivan Dragićević. Tek na naše inzistiranje priznao je određenu zasićenost svim testovima napravljenim od trenutka kad su još kao djeca progovorili o ukazanjima 1981. godine. - Ponekad nam je teško nakon svih tih pustih testova, no uvijek ponavljam, ako Crkva to traži, mi moramo biti strpljivi - rekao je Dragićević. Otkrio nam je i da će francuski stručnjaci nakon zbrajanja rezultata ispitivanja napisati i knjigu o međugorskim ukazanjima, i to s medicinskog stajališta.

medjugorje-info.com