FOTO/VIDEO  Nakon tisuću godina povijesni trenutak za kršćanstvo

Papa Franjo I., Papa Franjo,  patrijarh RPC Kiril, kuba
Tisuću godina nakon raskola unutar kršćanstva, jučer su se na Kubi po prvi puta sastali poglavar katoličke crkve, papa Franjo i poglavar pravoslavne crkve, patrijarh Kiril.

Za vrijeme povijesnog susreta potpisali su zajedničku deklaraciju u kojoj se pozivaju svjetski lideri da zaustave "potpuno uništenje" kršćana na Bliskom istoku.


"Naši pogledi moraju se okrenuti prema onim regijama svijeta gdje su kršćani žrtve progona. U mnogim zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrije, cijele obitelji, naselja, pa i gradovi u kojima žive naša braća i sestre po Kristu, bivaju potpuno uništeni", navodi se u tekstu deklaracije.
Dvojica vjerskih lidera upozoravaju i na teško humanitarno stanje u Siriji i Iraku te pozivaju svijet da pomogne unesrećenima u ovim zemljama. Također su pozvali sve zemlje na ujedinjenje u borbi protiv terorizma. Bilo je tu govora i o drugim temama, kao što je pitanje obitelji i braka u današnjem svijetu.
No, susret je svakako vrlo pozitivna gesta koja može prevladati određene animozitete između katolika i pravoslavaca koji su se gomilali kroz duga stoljeća.

"Napokon smo braća", to su bile prve riječi koje je papa Franjo uputio patrijarhu Kirilu kada su se susreli. "Sada će sve biti lakše", uzvratio mu je Kiril. Papa odgovara da je "očito kako je ovaj sastanak bio volja Boga", na što Kiril poručuje: "Ovaj sastanak postao je moguć zbog Božje volje. Sastajemo se u pravo vrijeme na pravom mjestu".