Na blagdan Marijina rođenja – Male Gospe u Vatikanu

Papa Franjo, pozvao na prekid svih ratova, poglavar Katoličke Crkve, Papa Franjo, Bliski istok, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, misa, Vatikan, katolička crkva, Papa, ISIL, Papa Franjo, agresija, Vojna intervencija, poruka, sveta stolica, Vatikan, Jorge Bergoglio, Papa Franjo, crkveni zakoni, Papa Franjo, Vatikan, blagdan Male Gospe, evanđelje, Papa, treći svjetski rat, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, papa vjernici, Konzervativni kardinali, Vatikan, Biskupska sinoda, homoseksualnost, Vatikan, Papa Franjo, Konzervativni kardinali, sveta stolica, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Sveti Otac, Papa Franjo, Istanbul, Turska, Papa Franjo, Papa Franjo, Sveti Otac, Vatikan, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, EU i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, Papa, ukrajina, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, ukrajina, Ivan Šarić, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa, Papa Fran

Promatrajući Marijinu priču, zapitajmo se dopuštamo li Bogu da hoda s nama kroz život - preporučio je papa Franjo, 9. rujna slaveći jutarnju Misu u domu Sveta Marta, na blagdan Marijina rođenja - Male Gospe.

Bog se nalazi u velikim stvarima - naglasio je Papa - ali i u malenima te ima "strpljenja" hodati uz nas, makar smo grešnici.

Kada čitamo knjigu postanka, „postoji opasnost da o Bogu razmišljamo kao o mađioničaru", koji stvara „magičnim štapićem". Ali Bog nije mađioničar, nego Stvoritelj - istaknuo je Papa. „Bog je stvorio sve stvari i dao da se razvijaju po unutarnjem zakonu, zakonu kojeg je dao svemu stvorenom, kako bi dospjelo do punine." Bog je „svemiru dao autonomiju, ali ne i neovisnost" - rekao je Papa.

Stvarajući čovjeka, Bog mu daje vlastitu autonomiju u slobodi - ali ni to nije neovisnost od Stvoritelja. A budući da je slobodan, čovjek je odgovoran za stvoreno, njemu je povjereno da ima nad njime vlast. Punina do koje sve stvoreno treba prispjeti je ona u Isusu Kristu, suobličenost Sinu Božjemu.

Čovjek, zlorabeći svoju slobodu, izgubio je izvornu milost; istjeran je iz zemaljskoga raja, ali s nadom. „Grešnik, ali s nadom" da na svojem putu „neće biti sam", već da će Bog ići s njime. Bog je odlučio - za sva vremena, a ne samo za trenutak - hoditi sa svojom djecom, do „punine vremenâ" kada je Sin postao čovjekom. Bog „hoda s pravednima i grešnicima, sa svima, kako bi došli do konačnog susreta s njime", objasnio je Sveti Otac.

Evanđelje na završetku ove povijesti stavlja „malenu stvar, u malenom mjestu." Bog završava ovu veliku priču s „malenom pričom" Josipa i Marije jer „želi pratiti životni hod svih nas." Tako je Bog u velikim, ali i u malenim stvarima. U Božjem hodu s nama očituje se „Božje strpljenje" koje je imao „za sve naraštaje. Sa svim osobama, čiju povijest milosti i grijeha poznaje, Bog ima strpljenja. Bog nas prati u našem hodu jer želi da svi dospijemo do sličnosti njegovom Sinu. Od trenutka kada je stvorenome dao slobodu do danas, ne prestaje nas pratiti" - istaknuo je Papa.

„Danas možemo promatrati Gospu, svetu, bez grijeha, čistu; izabranu da postane Majkom Božjom. Možemo promatrati njezinu priču i životni hod te se pitati: 'Kako se razvija moja priča? Dopuštam li da me Bog prati na mojemu životnom putu, ili želim ići sam? Dopuštam li da me dovede do susreta s Isusom Kristom?" To je cilj čitavoga puta...

Zahvalimo Gospodinu za njegovo strpljenje s nama dok nas prati i što nam konačno daje mir koji samo od njega dolazi - rekao je na kraju papa Franjo.

kta/rv