MOSTAR JOŠ ČEKA novog biskupa

Ratko Perić, misno slavlje, biskup Ratko Perić, dr. Dragan Čović, Dragan Čović, čestitka, Ratko Perić, biskup Ratko Perić, Papa Franjo, Papa Franjo u BiH , fra Drago Bojić, Biskup Perić, biskup Ratko Perić, Biskup Perić, božićna čestitka, biskup Ratko Perić, dr. Ratko Perić, ratko mladić, biskup Ratko Perić, mirovina, Biskup Perić, mirovina, Biskup Perić, Uskrs, dr. Ratko Perić, biskup Ratko Perić, Ratko Perić, K. Perić, Ratko Perić

Perić napisao Mrzljaku: Blago tebi, imenovan ti nasljednik!

Premda je mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić još u veljači predao Vatikanu zahtjev za umirovljenjem još uvijek nije imenovan njegov nasljednik. U čestitci prigodom imenovanja novog varaždinskog biskupa don Bože Radoša, naš biskup njegovu prethodniku Josipu Mrzljaku kaže „Blago Tebi, Tebi imenovan nasljednik!“, iz čega je razvidno da i on iščekuje zasluženu mirovinu.

Mrzljak je desetak dana stariji od biskupa Ratka, odnosno 75 godina je napunio 19. siječnja ove godine, kada je od Vatikana i zatražio mirovinu. Naš biskup učinio je to samo desetak dana kasnije, no Varaždin već sada ima novog biskupa, a Mostar ne.

Kako Hercegovina.info saznaje imenovanje novog mostarskog biskupa moglo bi stići tek na jesen, a još uvijek se pouzdano ne zna tko će naslijediti biskupa Ratka. Očekivalo se da bi to mogao biti generalni vikar don Željko Majić, koji bi nastavio djelovati na tragu svojih prethodnika Perića i Žanića, no s obzirom na događanja u Međugorju sve su opcije otvorene. Odnos Vatikana prema tom hercegovačkom mjestu, dolaskom apostolskog vizitatora za župu Međugorje nadbiskupa Henryka Hosera uvelike je otoplio. O tome govori i činjenica da je ove godine misno slavlje na festivalu mladih uz brojne biskupe i kardinale predvodio i kardinal Vinko Puljić, a sakrament svete potvrde u svibnju u Međugorju je podijelio nadbiskup Luigi Pezzuto.

Sve govori u prilog tome da je trenutačni pogled iz Vatikana prema Međugorju daleko od one papine izjave da „Gospa ne radi u pošti da svaki dan šalje poruke“. Službenog crkvenog stajališta o ukazanjima još nema, a papa je nedavno dopustio hodočašćenje u to mjesto, što znači da i biskupi i kardinali tu mogu govoriti svete mise.  

Podsjetimo, četiri biskupije u Bosni i Hercegovini ubrzo će dobiti nove poglavare, a prve su Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska. Iduće godine BiH će dobiti i novog nadbiskupa metropolita, a 2021. biti će imenovan i novi biskup banjolučki. Kardinal Vinko Puljić je godinu mlađi od biskupa Ratka, pa će zahtjev za umirovljenjem slati 2020.  na Malu Gospu, dok će banjolučki biskup Franjo Komarica o mirovini razmišljati godinu iza kardinala. 

K.Perić/Hercegovina.info