Moramo pričekati i vidjeti što će Trump učiniti

Papa Franjo - Sarajevo 2015

U petak, kad je Trump preuzeo predsjedničku dužnost, Franjo ga je pozvao da se vodi etičkim vrijednostima i brine o siromašnima i prognanima.

"Mislim da moramo pričekati i vidjeti. Ne volim brzati i preuranjeno prosuđivati ljude", kazao je Papa za španjolski list El Pais. "Vidjet ćemo kako radi, što čini, te onda stvoriti mišljenje. Međutim bojati se ili radovati se zbog nečega što bi se moglo dogoditi, po mojem sudu nije mudro. Bilo bi to kao kad prorok predviđa nesreće", rekao je.

Franjo je također upozorio Europljane na populizam te rekao da se ne smije ponoviti pogreške iz tridesetih godina prošlog stoljeća kad su se okrenuli "spasiteljima" kako bi se riješile ekonomske i političke krize koje su jedino mogle završiti u ratu. "Krize izazivaju strah, uzbunu. Po mojem sudu, najočitiji je primjer europski populizam u Njemačkoj 1933.", kazao je Papa. "U krizna vremena, nedostaje nam moći prosuđivanja. Stoga uvijek nastojim ponavljati: razgovarajte među sobom, razgovarajte jedni s drugima", poručio je.

Hina