Molitva kojom izgonite zloduhe

U Ime Isusovo uzimam vlast i vežem sve zle sile i snage u zraku, na zemlji, u vodi, u podzemlju, na onom svijetu, u prirodi i u vatri. Ti si Gospodin nad svim svemirom, dajem ti slavu u ime Tvoga stvorenja.

U Tvoje Ime vežem sve demonske sile koje su došle protiv nas i naših obitelji i stavljam sve nas pod zaštitu Tvoje Dragocjene Krvi koja je prolivena za nas na križu.

Marijo, naša Majko, tražimo Tvoju zaštitu i zagovor kod Presvetoga Srca Isusova za sve naše obitelji. Zaogrni nas svojim plaštem ljubavi da se prestraši neprijatelj.

Sveti Mihovile, i naši anđeli čuvari, dođite i branite nas i naše obitelji u borbi protiv svega zla što obilazi svijetom.

U Ime Isusovo zapovijedam svim silama i snagama zla da odstupe istoga časa od nas, od naših domova i naše zemlje, a mi ti zahvaljujemo, Gospodine Isuse jer si vjeran Bog i osjećaš s nama. Amen.

Smiju li svi vjernici moliti ovu molitvu?

Kako piše vlč. Stjepan Šoštarić na stranici Rastimo u Gospodinu, u evanđelju, Mk 16,17 stoji: 'A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, zmije uzimati, i popiju li što smrtonosno, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati i bit će im dobro.' Prema ovom tekstu jasno je da Isus tu vlast nije dao samo apostolima, već 'onima koji uzvjeruju', a to znači svim vjernicima. Pojedini vjernici laici već imaju i druge karizme koje se ovdje spominju, kao na primjer dar jezika i druge da­rove, pa prema tome nema ni jednog razloga protiv, da vjer­nik laik uzima vlast protiv zloduha, koju mu je sam Gospodin Isus obećao i dao.

Drugi tekst koji to očito pokazuje je Mk 9,38-40, koji glasi: 'Reče mu Ivan: 'Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili, jer ne ide s nama.' A Isus reče: 'Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti ne­što silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.' Ovaj tekst izričito govori o nekome tko nije apostol, ali tko vjeruje u Isusa i njegovo Ime, jer u njegovo ime izgoni zloduhe. Isus zapovijeda apostolima da mu ne bra­ne izgoniti zloduhe. Drugim riječima, klerici ne smiju braniti laicima da u Isusovo ime izgone zloduhe, već ih trebaju sma­trati svojim prijateljima ('tko nije protiv nas, za nas je'). To znači da vlast, koju je Isus dao apostolima (usp. Mk 3,15), nije uskratio ni ostalima koji vjeruju.