FOTO  Mladi iz Drvara i Bos. Grahova uprizoruju žive jaslice u Zenici

žive jaslice, bosansko grahovo, zenica
...sastav „Zlatne žice" iz Zenice priređuju na platou ispred župne crkve u Crkvicama prigodni duhovno-kulturno-umjetnički program, u ponedjeljak 19. prosinca 2016. s početkom u 19 sati.

Svrha ovog događaja je očuvanje kulture i tradicije hrvatskog katoličkog puka Bosne i Hercegovine ali i širenje poruke mira i ljubavi koju u sebi nosi blagdan Božića.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Zbor djece KŠC „Sv. Pavao" Zenica, zenički duhovni sastav „Novo nebo" te domaći tamburaški sastav „Zlatne žice". Solistica iz Drvara Neda Todorović izvest će božićne duhovne skladbe pravoslavne tradicije, što će ovoj večeri dati i ekumensku notu.

Vrhunac programa bit će uprizorenje betlehemskih „živih jaslica" prema evanđeoskim izvještajima i kršćanskoj tradiciji, u izvedbi mladih župa Drvar i Bosansko Grahovo.

Nakon programa održat će se mali božićni sajam na kojem će se moći kušati kuhano vino, čaj i neke delicije.

Bit će to prvo uprizorenje „živih jaslica" u Zenici, a želja je domaćina da ovo postane tradicija svake godine u drugoj od pet zeničkih župa, čime bi grad Zenica poslao poruke mira i suživota, ali i dao potporu očuvanju tradicionalnih vrednota njegovih žitelja.

Suradnja tamburaškog sastava „Zlatne žice" iz Zenice sa župama Drvar i Bos. Grahovo nastala je prošle godine kada su Zeničani nastupili na izvedbi „živih jaslica" u Bos. Grahovu, a ove će godine također nastupiti i u Drvaru na božićnom programu 23. prosinca.

Upravo je uprizorenje „živih jaslica" u ova dva grada zapadne Bosne, nadahnulo članove „Zlatnih žica" da nešto slično ove godine naprave i u Zenici.

D. K.