Medijski stručnjaci otkrivaju: Što znače geste i poruke pape Franje

Papa Franjo, poruke, geste, crkva, Josip Milić, Papa Franjo, Papa Franjo, gesta, poljubac, vatkan, Papa, mafija, ubojstvo, Međugorje, Papa Franjo, Papa Franjo, ispostolni brakovi, Papa Franjo, poruka, Božić, Papa Franjo, drama migranata i izbjeglica, izbjeglice, Blagoslov za obitelj, evanđelje, sveta obitelj, Papa Franjo, Papa Franjo, Facebook, Papa Franjo, poglavar Katoličke Crkve, istraživanje, Radost Evanđelja, Hrvati, intervju, Papa Franjo, Argentina, Poruke i poslanice, Pozornost siromaštvu, evanđelje, Papa Franjo, russell crowe, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo, Corallo, služenje u Crkvi, Pavlovu poslanicu Korinćanima, moli krunicu, crkva, svećenici, Papa Franjo, Vatikan, vanzemaljci, Papa, Papa Franjo, Svjetsko prvenstvo u Brazilu, poruka, Papa Franjo, Dario Kordić, Papa Franjo, molitva, mir, Papa Franjo, atentat, ISIS , prijetnja, Papa Franjo, Charlie Hebdou, sloboda, Papa Franjo, Nobelova nagrada za mir., Denis Mukwege , Papa Franjo, Sarajevo, žel
„Papa Franjo nije politički korektan papa nego je vjerni sin Crkve koji iznosi istine s velikom količinom milosrđa", rekao je Greg Burke, viši komunikacijski savjetnik iz vatikanskog državnog tajništva.

Bivši američki novinar, koji izvještava iz Rima već 25 godina, pokušao je novinarima objasniti vatikansku medijsku strategiju - 'Puštamo Papu da radi najbolje što zna.' Pojasnio je da papa Franjo očito zna kako komunicirati i da su njegova djela autentična.

„Nije tu riječ o šarmu već o kršćanskom milosrđu koje je puno učinkovitije od šarma", rekao je Burke te nadodaje kako Papa ne zagovora religiju u kojoj će se čovjek osjećati dobro već on u središte stavlja Evanđelje koje uključuje milosrđe i istinu.

Kako razumjeti geste i poruke pape Franje u deset točaka:

1. Milosrđe - Prispodoba o izgubljenom sinu tema je o kojoj Papa redovito govori, a pritom naglašava da se Bog nikada ne umara opraštajući i primajući izgubljenu djecu natrag. „Poruka je: Crkva vas čeka uvijek otvorenih ruku", ustvrdio je Burke.

2. Hrabrost - „Papa Franjo poziva na izazov. Pripremite se!", istaknuo je Burke naglašavajući kako Sveti Otac poziva ljude na svakodnevne izazove u evangelizaciji.

3. Misija - Papa Franjo kritizira svijet zbog podjele na one koji imaju i na one koji nemaju. „Papa nije zagovornik jeftinog milosrđa i religije u kojoj se čovjek osjeća dobro. On želi vidjeti kršćane koji se ne boje uprljati svoje ruke."

4. Molitva - Oni koji ne vjeruju često ne primjećuju važnost uloge koju ima molitva u vjerničkom životu. Primjerice, novinari su blaženu Majku Terezu gledali kao na socijalnu radnicu obučenu u habit.

5. Susret - Papa stalno poziva ljude da prihvate „kulturu susreta" u kojoj će susresti Boga i drugoga. Ovakav stav prema susretu stvara se u vlastitom domu i obitelji.

6. Radost - Mnogi su oduševljeni s Papom jer na jednostavan način izražava radost. Kako je prenio Burke, prema mišljenju Svetog Oca, najveće opasnosti u životu su „obeshrabrenost, razdor, mrtvilo i zlo".

7. Služenje - Papa Franjo svojim primjerom kada plaća svoje račune u hotelu ili kada telefonira ili sam pak obavlja druge zadatke koje lako mogu odraditi drugi, poručuje drugima da smo ovdje da služimo drugima.

8. Poniznost - Svojim odabirom da živi u vatikanskoj kući za goste umjesto u Apostolskoj palači ili da sam nosi svoju aktovku, Papa zapravo poručuje da se naviknemo na to, jer ćemo uskoro vidjeti još mnogo toga.

9. Suosjećanje - Burke, koji je član Opusa Dei kao numerarij te je završio isusovačku srednju školu u SAD-u, nekad se šalio da svi trebaju okusiti isusovačko školovanje, a danas s papom Franjom svi profitiraju od isusovačkog obrazovanja.
„Suosjećanje i patnja dvije su stvari za koje papa Franjo ima dara, a to je osobito vidljivo kada grli ljude ili kada s nekim razgovara", naglasio je Burke.

10. Energija - Burke je za 76-ogodišnjeg Papu rekao da je pun energije i da nas s njim čeka uzbudljivo putovanje.

Laudato/CNS