FOTO  Mala djeca i veliki Božić u Ravnom

Ravno, Božić

Djeca iz Ravnog običavaju „kolendavati".
Kolenda je uobičajena u Dubrovniku. Dječica se okupe, posjete svaku kuću i zapjevaju Božićne pjesme svakoj obitelji. Dobiju poklone: slatkiše, igračke, a često i novac.

Novac podijele i kupe petarde! Ništa neuobičajno!

Ali ovaj Badnjak je bio poseban i blagoslovljen. Jedan dječak je predložio da skupljeni novac daju Maloj Mari. Mala Mara je skromna, pobožna žena koja ima 90. godina. Živi u skromnoj kućici. Sama. Ne priča puno. Moli. I voli djecu. Ma, voli naša Mara svakoga. Sva su djeca prihvatila ideju i odnijela Maloj Mari novce. Pročulo se po selu kako su djeca pjevala maloj Mari, a ona sretna pljeskala rukama. Cijelo jutro su svi hvalili djecu i njihovo dobro djelo.
Prije Mise se samo o tome pričalo.

BOŽIĆNA MISA U RAVNOME!

Na kraju Svete Mise kaže don Pero:" Ova naša djeca učinila veliko djelo!
Ali Mala Mara još veće!
Dođe ona meni i kaže: „Moj dumo, evo ovo oni meni donesoše pa ti ovako: pola za misije, za gladnu đecu, a ja bi od ove moje pole da rekneš dvije mise. Neka jedna bude za zdravlje ove naše đece, a druga da dobro uče."

Svi smo plakali. I dumo na oltaru plače!

Dok mi plačemo, Mala Mara sve gleda u dumu i čudi se što plače. Jer ne čuje. Ali stoji naslonjena u prvoj klupi i moli i za dumu i za svih nas.

Kad bi ovaj primjer djece iz Ravnog potaknuo srca svih malenih da poklanjaju potrebitima.

U Ravnom je malo djece, ali srca su im već otvorena Malom Božiću koji ih je odveo do Male Mare koja već 90. godina živi u trpljenju za Njega, ali u miru i skromnosti. Učimo svi od Ravanjske djece kako jedna mrvica velikodušnosti pokreće cijelu lavinu ljubavi. Jer, Mala Mara nije poklon ostavila sebi nego je uzvratila ljubavlju misleći na potrebitije od nje.

Još značajnije - nije zaboravila Malog Božića, Njemu je željela zahvaliti na ovoj našoj dječici pa je za njihovo zdravlje i za njihov nauk namijenila dvije Mise. Vjeruje Mara da je jedino važno za njih da su u Božjem zagrljaju.

Don Pero će uraditi baš kako mu reče Mala Mara. Za misije će uplatiti kumstvo preko Udruge Zdenac. Neka Mala Mara, koja je cijeli život provela u Ravnom, školuje jedno dijete u nekoj od misjskih zemalja. Pustit ćemo Zdencu da odabere dijete u Africi, Kubi, Ecuadoru ili Venecueli...

Za našu djecu dumo će moliti da im ovo postane praksa, ne samo za Božić., nego da se odgajaju u ovom duhu plemenitosti i prenose ga na nas ostale.

Hvala našoj djeci, Maloj mari, Zdencu i dumi Peri