Korizma je vrijeme milosti koja oslobađa srce od taštine

pepelnica, čista srijeda, započinje korizmeno vrijeme, vjera, pepelnica, korizma, započinje korizmeno vrijeme, korizmena poruka, korizma, Uskrs, vjera, pepelnica, čista srijeda, Isus, Isus Krist, korizma, korizma, post
'Vanjski izgled, novac, karijera ili hobiji kao sirene očaravaju i rastresaju ljudska srca od prave rute našeg života, a to je Bog', rekao je papa Franjo u homiliji tijekom mise koju je u srijedu 6. ožujka, prigodom početka korizme, slavio u crkvi sv. Sabine, nakon uobičajene procesije iz crkve sv. Anzelma na Aventinu. Papinu glavu pepelom je posuo naslovni biskup bazilike češki kardinal Jozef Tomko, a potom je nastavljen obred pepeljenja, prenosi IKA.

'Korizma je vrijeme milosti, koja oslobađa srce od taštine', rekao je Papa, uvodeći vjernike znakom pepeljenja na životni put nasljedovanja Isusa u tom presudnome liturgijskom vremenu. Papa Franjo pozvao je vjernike da se oslobode prolaznosti iluzijâ života što ih nudi svijet i otkriju vatru koja zauvijek gori za Boga i za svijet.

'Korizma je budilica duše. Svojim jakim zvukom želi usporiti naš užurbani način života, iako često i ne znamo kamo idemo i govori nam: ‘Zaustavi se i idi na bitno, napuštajući sve nepotrebno što te rastresa i vrati se Gospodinu, cilju svojega života u svijetu'.

'Korizma je vrijeme i prilika da pronađemo rutu života i znak, koji nas obzirno upozorava na bitnu istinu da napustimo tolike stvari koje nam se vrte po glavi i za kojima svakog dana trčimo i na kraju nam ne ostaje ništa.'

'Kultura prividnosti, koja nas potiče na prolazne stvari je velika varka', kaže Papa, ističući da je korizma prilika da otkrijemo kako smo stvoreni za vatru koja uvijek gori, a ne za pepeo koji se brzo gasi. 'Ta vatra gori za Boga, ne za svijet, za nebesku vječnost, ne za zemaljsku prevaru, za slobodu djece Božje, a ne za robovanje stvarima', objasnio je Papa, osvrćući se na blago molitve, posta i ljubavi te upozorio da ne podliježemo sirenskom zovu vanjskog izgleda, novca, karijere ili hobija.

'Isus na drvetu križa gori ljubavlju za nas i zove nas da živimo strastveno za Njega i da se taj život ne izgubi u pepelu svijeta; na život koji gori ljubavlju i ne guši se u osrednjosti. Isus na križu mora biti kompas našeg života, koji nam pokazuje nebo. Gospodinova šutnja i Njegova golotinja predlažu nam potrebu jednostavnijeg života, slobodnog od prejakih briga za prolazne stvari i potiču na odvažnost odricanja', zaključio je Sveti Otac svoju homiliju u crkvi sv. Sabine.

IKA