Katica Kiš: Vjera u uskrsnuće

"Kor. 15,49
Mi kršćani vjerujemo u Božju svemoć, koji je jednom stvorio čovjeka, može ga i poslije ovozemaljskog života, stvoriti u jednom novom tijelu, očišćena, sveta i promijenjena.

Svi oni koji zaista vjeruju u uskrsnuće, lakše podnose teškoće ovozemaljskog života, jer kroz nepomućenu nadu u prekogrobni život, imaju utjehu, da će ovozemaljski prolazni život sa svim svojim teškoćama, bolestima i patnjama jednom proći, a nastat će novi život s Kristom u beskonačnoj sreći i blaženstvu.
Svakom čovjeku je od Boga, darovano nešto neprolazno, vječno, besmrtno, kada nas je stvorio „na svoju sliku i priliku", što mi nazivamo čovjekovom dušom. Ovo je darivao Bog svakom čovjeku sa svojom ljubavlju koja je jača od same smrti.
Isto tako u nama postoji jedna vječita čežnja za Bogom, koju ne mogu zadovoljiti nikakva materijalna sredstva, niti ljudska slava na ovoj zemlji. Da ne znam koliko se naših snova ostvari i želja ispuni, uvijek ostaje nešto otvoreno, nezadovoljeno.
Sv. Augustin tvrdi: "Ti si nas za sebe stvorio, o Bože i nemirno je srce naše, dok se ne smiri u tebi."

Mi vjerujemo u uskrsnuće, jer nam je Isus to obećao: „Ja sam uskrsnuće i život: tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će."
Centralna i glavna smisao Novog zavjeta jest Kristovo uskrsnuće kroz koje mi imamo nadu, da će Gospodin svakom od nas isto omogućiti, ako vjerujemo u njega. On nam je svojom otkupiteljskom smrću na Golgotskom križu i uskrsnućem otvorio vrata vječnosti.
Vjerujemo da nam je Bog kroz svoju ljubav i moć, darovao ovaj život. Ako On ima moć nad životom ima i moć nad smrću. On ima moć da nas i drugi put stvori. Neće On svoju ljubljenu djecu prepustiti podzemlju i ništavilu.
Tko će stoga uskrsnuti?
Svi ljudi koji su umrli „koji su dobro činili na uskrsnuće života, a koji su zlo radili na uskrsnuće osude." Iv 5,29

Kako će to biti?
Umrli će uskrsnuti u preobraženim tijelima za koja mi sada nemamo stvarne predodžbe, kako će ta tijela izgledati. Vjerujemo samo da neće biti kao zemaljska tijela, je će tada svaki biti slobodan od zemaljskih spona: smrtnosti i svih slabosti.
Kada ćemo uskrsnuti?
To će se dogoditi na „posljednji dan" ili „na kraju svijeta" po drugom dolasku našega Spasitelja Isusa Krista koji kaže:
„A ovo je volja onoga koji me posla: da nikoga od onih koje mi je dao ne izgubim, nego da ih uskrisim u posljednji dan". Iv 6,39
Naša vjera u uskrsnuće temelji se na Kristovom obećanju u kojega mi vjerujemo i slijedimo ga. Ta vjera i nada daje nam snagu da služimo Gospodinu stavljajući prioritete u ovozemaljskom životu; u poštivanju istine, pravde, ljubavi i mira.

Katica Kiš iz knjige „Svjetlo života"