Katica Kiš: Strah kao djelotvorna motivacija

vjera, molitva, RAK, pobjeda, duhovnost, zdravlje, uticaj na zdravlje, zdravlje čovjeka, molitva, molitva za zdravlje, molitva krunice, religija, religija, vjera, molitva, 40 dana za život, Mostar, molitva, molitva, vjera, čovjek i vjera, religija, vjera, spoznaja, religija, čovjek i vjera, Papa Franjo, homilija, vjera, čovjek i vjera, život u vjeri, put Isusa Krista:, Isus, evanđelje, Njemačka, crkva, vjera, katica kiš, duhovna obnova, Gorica, Grude, katica kiš, mir, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, molitva, katica kiš, strah, katica kiš, katica kiš, katica kiš, molitva, očenaš, Papa, Papa Franjo, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš,

...vrlo važan za život, jer upozorava često na „nepoznate i iznenadne situacije", te nam tako pomaže preživjeti.
Strah ujedno pokazuje i signalizira mjesta, trenutke i događaje, gdje čovjek bolje može razviti svoje sposobnosti i poboljšati svoje tjelesne nedostatke. Strah je jednostavno sastavni dio čovjekovog duševnog stanja i treba ga akceptirati.
Svaki čovjek, a i mnoštvo životinja, pokazuje i ima manji ili veći osjećaj straha. Uzroci te nesrazmjerne jačine straha, leže vjerojatno u genetskom sustavu i nasljedstvu svakog pojedinca, kojeg smo poprimili od svojih roditelja ili čak od praroditelja.

U koliko se strah može kontolirati i tako nije zapreka u obavljanju svakodnevnih poslova i zadataka, govorimo o normalnom strahu. Ovisno o situaciji, okolici i socijalnim kontaktima, strah može nastati prilikom: ispita, posla, bolesti, rata, smrti. Postoje strahovi od mraka, vatre, vode, groma, visine, životinja, nečistoće i sl.
Ako strah prevlada našim bićem i spriječava nas u svakodnevnici, blokirajući naše snage uvijek iznova i trajno, govorimo o bolesnom i pretjeranom osjećaju straha, tj. bolesti fobiji. U tim slučajevima treba se obratiti liječniku ili svećeniku.
Strah izaziva i tjelesne promjene u čovjeku, a to su: pretjerano lupanje srca, visok krvni pritisak, bolove u grudima, ponestajanje daha, pretjerano znojenje, nesanicu, nesvjesticu, drhtanje, poremećaj kod probavnih organa, glavobolju, a ponekad i blokadu cjekokupnog živčanog sustava (slično kao kod nekih životinja koje se pretvaraju da su uginule).
Naš život je predragocjen, a da ga blokiramo i zaustavljamo strahom. Tako nam osjećaj straha može pomoći, da iz njega dobijemo snagu i energiju koju možemo iskoristiti u poboljšanju sebe, svoje okolice, svojih mogućnosti i sposobnosti.
Npr.: u strahu da ćemo u nekoj situaciji zakazati, leže oruđa za uspjeh, u strahu od osramoćenja leži energija za bolje izražavanje, u strahu od ispita leži volja za bolju pripremu istih, u strahu od bolesti, leži odluka da zdravije živimo, u strahu da ćemo biti odbijeni leži energija za ustrajnost, u strahu (pretjeranom) od Boga Stvoritelja leži odluka da se popravimo i da više ne griješimo. Zato treba strah koristiti da bi brže i lakše trčali kroz život, a ne da pobjegnemo od života.

Mnogi strahovi more čovjeka zbog učinjenog grijeha i loše savjesti. Duboko u čovjeku postoji jedan strah od smrti, od svemogućeg Boga, jer je čovjek svjestan svoje grješnosti i da uvijek ne ispunjava Božju volju i njegove zakone. Stoga trebamo češće preispitati svoju savjest, da li je naš život i naša djela, naše ponašanje u skladu s Božjim zakonima. Što god se više kajanjem i molitvom približavamo Bogu, naš će strah tim više nestajati i polako se pretvoriti u čistu ljubav prema Gospodinu. Abba Antun je tvrdio: „Ja se nipošto ne bojim Boga, nego ga ljubim, jer ljubav izgoni strah". Od svijeta, njegovih zastrašujućih događaja, situacija, prolaznih patnji i muka se tada nećemo bojati, jer imamo uzdanje u Svevišnjeg koji je uvijek naš zaštitnik. U Bibliji, kako neki tvrde, piše 366 puta „ne boj te se" tj. za svaki dan u godini. Naš učitelj i spasitelj Isus Krist nam je potvrdio: „To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite: ja sam pobijedio svijet". Iv 16,33

Katica Kiš