Kardinal Puljić: Neka zasja Božje svjetlo u srcima ljudi, obiteljima, u svijetu

Vinko Puljić
Svečarskom pjesmom "Radujte se narodi" koju je izveo Katedralni zbor počelo je misno slavlje, na početku kojeg je kardinal Puljić pozdravio apostolskog nuncija u BiH Luigija Pezzutoa, uputivši preko njega čestitku papi za rođendan i Božić, te je pozdravio svećenike, časne sestre, misnike, predstavnike Pravoslavne crkve, vjernike koji putem direktnog tv prijenosa prate polnoćku, medijske djelatnike, poželjevši mir svima u Božićnoj noći.

Nakon pokajničke molitve, i pjesama "Slava vama pastirima" i "Svim na zemlji na mir i veselje", službe riječi i Aleluje koja je usklik radosti i hvaljenje Boga, uslijedilo je čitanje Evanđelja.

Potom je kardinal Puljić u propovjedi istaknuo aktualne svjetske probleme i ljudske patnje.

- Živimo u vremenu beznađa, obavijeni mrakom nemilih ratova koji se vode iz interesnih razloga. Izbaci se brojka od 350.000 mrtvih, kao da su "gljive" a ne ljudi. Opet oni kojima su pamet popili i koje guraju da ubijaju nazivaju teroristima, a oni koji ih u to guraju se veći teroristi. Veliki koji prodaju male ljude. Ruši se Božji zakon, naravni zakon, i to nazivaju demokracijom- rekao je kardinal Puljić u propovijedi, naglašavajući kako je izgubljeno poštivanje života, jer se nerođeno ubija, stari se eutanaziraju.

Slavimo Isusa, jer on prosvjetljuje smisao života, vraća dostojanstvo čovjeku, rekao je kardinal Puljić.

Jer, nastavio je u propovjedi, nema goreg mraka nego kad čovjek izgubi ljubav, ostane napušten, zaboravljen.

Stoga dijete u jaslicama vraća čovjeku dostojanstvo, pokazuje ljubav Boga za čovjeka.

Kardinal Puljić je poželio da zasja Božje svjetlo u srcima ljudi, obiteljima, u svijetu.

- Neka Božićna noć prosvijetli srca, odagna beznađe koje je zavladalo u ljudima. Ne dajmo da nam ispiju razum, osjećaj za pravdu, bogobojaznost- rekao je na kraju propovjedi kardinal Puljić čestitajući Božić uz poruku da donese radost vjere i ljepotu života.

Misno slavlje nastavljeno je molitvom "Radost vjere, molitvom za pravednost u svijetu, mirno rješavanje sukoba, pomoć nemoćnim, te za umrle.

Nakon molitvi uslijedila je sveta pričest vjernika i završni misni obredi.

Podsjetimo da je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kardinal Puljić u petak uputio čestitku katolicima u Bosni i Hercegovini u povodu, najvećeg kršćanskog blagdana Božića u kojoj je podsjetio na godinu katoličkog laikata i pozvao na borbu protiv beznađa.

Istaknuo je da narod koji ne voli život nema budućnosti, a "svjetlost Božića izvor je životne radosti, životni hod i suočavanje sa svim izazovima".

Kardinal je potvrdio da je svjetlo istinito i ono prosvjetljuje svakog čovjeka „zato palimo božićne svijeće na božićnom drvcu kako bi nas podsjetile da mi moramo svijetliti, svjedočeći nadu i hrabrost za život.

Danas će u Sarajevskoj katedrali Božićnu misu predslaviti kardinal Puljić.

FENA