Kardinal Puljić izrazio žalost radi nepostojanja popisa stanovništva

Kardinal Puljić i biskup Komarica su ovom prilikom uputili zahvalu svim djelatnicima sredstava javnoga informiranja koji, uz ostalo, omogućavaju da šira javnost bude upoznata i sa zaključcima ovog redovnog zasjedanja.

Na pitanje novinara o tome, koji su zabrinjavajući faktori za katolike u BiH, kardinal Puljić je, u prvom redu, izrazio žalost radi nepostojanja popisa stanovništva iz čijih podataka bi se mogle napraviti prave usporedbe.

Napomenuvši da Katolička Crkva posjeduje unutarnje podatke prikupljene u vrijeme posjeta svećenika obiteljima za Božić, izrazio je zabrinutost da je, upravo na temelju tih podataka, broj katolika u BiH posljednjih godina u opadanju iako je u nekim poratnim godinama bio u blagom porastu.

Osvrnuvši se dalje na stanje katolika u ovoj zemlji, a podsjećajući pri tome da ih većina pripada hrvatskom narodu u BiH, istaknuo je da jednakopravnost jednog naroda ne može biti ostvarena bez ispunjavanja istih prava za sva tri konstitutivna naroda, kao i za ostale narode u BiH u svakom dijelu zemlje.

Upitan da prokomentira raspravu o novoj evangelizaciji sa 41. plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u Tirani, biskup Komarica je pojasnio da se ne radi o propovijedanju nove vjere, već o obnavljanu postojeće.

Na novinarski upit o tome, misli li da učestali napadi na vjerske objekte imaju veze s pokretanjem projekta Međureligijskog vijeća u BiH „Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice u BiH" u 2010. godini, kardinal Puljić je odgovorio da se takav dojam dobiva i zbog češćeg izvještavanja o medijima.

Upozorio je na povremenu neodgovornost onih koji su zaduženi za čuvanje reda i mira jer ponekad sve prebace na maloljetnike koji opet imaju svoje roditelje.
Spomenuo je i da je sadašnji politički rječnik ponekad opterećavajući i može doprinositi stvaranju ozračja napada. Kazao je da odgovornost mora preuzeti cijelo društvo kako bi svi radili na stvaranju suživota uz poštovanje u različitosti u izgradnji boljeg sutra.

Na pitanje o tome, što biskupi zajedno s Apostolskim nuncijem mogu učiniti na polju rješavanja problema ugroženosti katolika u BiH, kardinal Puljić je kazao kako je na Crkvi prvenstveno da ukazuje državi na probleme, a odgovornost je države da te probleme rješava. Spomenuo je i potrebu da i međunarodnoj zajednici ukazuju kako stabilan mir nije moguć bez jednakih prava te da tek tada Crkva, kao katolička zajednica, može ostvarivati ta prava na svim prostorima.

Fena