Kad je Isusova majka progovorila hrvatski

Gospa Međugorje, Međugorje, Međugorje, krš, Čitluk, skup
To zanimanje za pojavu ne mora odmah značiti prihvaćenje ili neprihvaćanje vijesti da se Bogorodica zaista osobno pojavila.

O tome su moguća i različita mišljenja. No, bilo kako bilo, ta se pojava ne može ne povezivati sa sličnim pojavama diljem svijeta, posebno od polovice 19. stoljeća - kad se pročulo o ukazanjima u Lourdesu.

Lourdes i Fatima

Nakon Lourdesa uslijedilo je također u cijelom svijetu poznato okupljanje vjernika u Fatimi u Portugalu, počevši od 1917. I Lourdes i Fatima su se na svoj način povezali s velikim događajima u svijetu koji su bez sumnje djelovali i na kršćanstvo. Polovicom 19. stoljeća na jugu Francuske Gospina ukazanja pojavila su se kao određeni lijek vjernicima koji su u Francuskoj i drugdje bili više ili manje zbunjeni velikim promjenama kako na političkom i društvenom, tako i na znanstvenom području. Dok su crkveni stručnjaci teško tražili kako se u promijenjenim vremenima iznova postaviti, iz Lourdesa je dolazila poruka božje ljubavi po skrbi Isusove majke.

To je bez sumnje bila za kršćane velika pomoć i utjeha. Onda se pročulo o Gospinim ukazanjima u Fatimi, i to baš potkraj 1917. uoči Oktobarske revolucije i svega što je za tim slijedilo. Teško je shvatiti kako su ta djeca, pastiri, došli na misao - ako im to doista Gospa nije rekla - da slijedi veliko zlo koje će cijeli svijet potresti, ali da će se nakon svega Rusija ipak obratiti.

Sad je o tome moguće i povijesno misliti.

Da preskočimo više vijesti o raznim, manje glasovitim Gospinim ukazanjima, 1980. nalazimo se pred vijestima iz Međugorja. To je također važno i s obzirom na vrijeme i s obzirom na mjesto. Veliki komunistički blok imao se uskoro raspasti, Crkva bi se morala ponovno snaći, uslijedile su vrlo krvave godine - a Gospa se predstavlja kao Kraljica mira.

I iz godine u godinu množi se milijunski broj hodočasnika iz cijeloga svijeta u to naše Međugorje. Najednom cijeli svijet zna da Gospa govori hrvatski i da navješta, unatoč svemu, mir.

Mirotvorno kršćanstvo

To su neizbrisive povijesne pojave. Za nas, čak bili ili ne bili vjernici, nije svejedno što svijet o nama, upravo o našem mirotvornom kršćanstvu u znaku Isusove majke čuje. Tek kad se sve to uzme u obzir mogu se postavljati pitanja što se zaista dogodilo glede objektivnosti ukazanja.

Tko vjeruje i tko je tamo vjeru oživio i ojačao, nema razloga odbijati tu poruku mira i ljubavi. No, ni vjernik ne mora to prihvatiti, ni Papa nema vlast proglasiti da se Gospa zaista pojavila. Može samo više ili manje dati toj pojavi važnost, odobriti vjernička okupljanja i uputiti biskupe i svećenike da budu pozorni na poruke koje odatle idu u svijet. Dalje od toga ni ovaj put Sveta Stolica zacijelo neće ići.

Don Živko Kustić