Jajce/Podmilačje - Župnik fra Zoran Mandić: Za blagdan svetog Ive očekujemo dolazak više od 100 tisuća hodočasnika

Jajce
Za vrijeme misnog slavlja blagoslovit će se pet crkvenih zvona namijenjenih za crkvu koja već dobiva krovište, a darovali su ih vjernici i tvrtke.
Prošle godine za blagdane sv. Ive ispečeno je u Podmilačju 600 janjaca i 2,5 tona ćevapa.

Hodočasnici

Podmilačje je jedno od najstarijih svetišta u BiH. Tijekom cijele godine ovdje dolaze hodočasnici iz raznih zemalja, a posebno je posjećeno na blagdan sv. Ive. Odmah na ulazu u svetište primjećuje se radno ozračje. Užurbano se radi na izgradnji podhodnika koji povezuje svetište s desnom stranom rijeke Vrbas. Na najvećem tornju u Bosni, u sklopu kojega je i crkva radnici već postavljaju krovište.
- Zadovoljstvo mi je reći da je svetište posjećeno tijekom cijele godine. Nedavno smo imali hodočasnike iz Njemačke, Švicarske, Austrije. U posljednje vrijeme sve više se prave turističke destinacije iz Međugorja prema Podmilačju.
Tisuće vjernika pješačit će prema Podmilačju tražeći pomoć i blagoslov sv. Ive. Mnogi ozdrave, riješe životne probleme i budu zahvalni. Istina, mi smo imali evidenciju o milostima koje su vjernici dobili od sv. Ive, međutim, u ratu sve je nestalo, kaže fra Zoran Mandić, župnik župe Podmilačje.
Podmilačje je župa koja nema ni jednog zemaljskog TV signala. Jednostavno, vlastima ništa ne znači 3000 povratnika. Posebno je zanimljvo da se ovdje već drugu godinu rađa više djece nego što umire starijih osoba.
- Prije dvije godine imali smo 30 krštenja više nego sprovoda. Prošle godine također je ta brojka bila veća za 10. Imamo 500 djece od jedne do 15 godina.

Blagoslov

Podmilačje ima školu gitare, 80 framaša, HKUD "Sv. Ivo", sportske timove...
HKUD "Sv. Ivo" gostovao je na Vinkovačkim jesenima, Uskopaljskoj smotri folklora itd. Samo u svibnju imali smo više od 26 autobusa koji su dovezli hodočasnike. Stigla nam je i skupina biciklista iz Graza koji su iz Međugorja svratili u Podmilačje. Za njih smo organizirali sv. misu na njemačkom jeziku, kaže fra Zoran. Za blagdan sv. Ive za vrijeme misnog slavlja blagoslovit će se pet zvona koja su za crkvu darovali: Cemex iz Hrvatske, hodočasnici iz Kotor-Varoši, obitelj Frane Dramca i Boška Barišića (poduzeće Komotin), obitelj Dujić iz Jajca (poduzeće Metalmont) te vjernici.
Zvona će se pokretati na najmoderniji način, uz pomoć tzv. linearnih motora i bit će prva ove vrste u BiH.

PROGRAM PROSLAVE 23. i 24. LIPNJA:
15. lipnja - 23 lipnja
18:00 h. Devetnica sv. Ivi s mogućnošću ispovijedi s prigodnim propovijedima i popratnim programom.

23. lipnja - uočnica 
15:00 h  početak ispovijedanja
16:00 h  otvaranje proslave iznošenjem kipa sv. Ive  u procesiji i prva sv. misa s pokorničkim bogoslužjem
18:00 h  sv. misa i molitva za bolesnike
19:45 h  put križa uz brdo Grabež
22:00 - 00:00 h Klanjanje pred Presvetim na vanjskom oltaru

24. lipnja - svetkovina 
6:30 h  početak ispovijedanja
7:00 h  sveta misa
8.30 h  sveta misa
11:00 h  središnja hodočasnička misa s molitvama za bolesnike
• Za organizirana hodočašća ostavljen je slobodan prostor i mogućnost dogovora oko termina za misu kada grupe žele imati posebno sa svojim svećenikom, voditeljem grupe ili sa svećenikom iz Svetišta

hercegbosna.org