Ivan Pavao II. proglašen blaženim

PAPA BENEDIKT XVI, Papa Ivan Pavao II, blaženi, crkva, Papa Ivan Pavao II, fatimska tajna, Papa Ivan Pavao II, Sarajevo, obljetnica, majčino selo, Međugorje, oratorij, Papa Ivan Pavao II, Papa Ivan Pavao II, Međugorje, Gospa Međugorje, Papa Ivan Pavao II, relikvija, bočica s krvlju, krađa, Papa Ivan Pavao II, spomenik, Vlada HBŽ, Papa, kanonizacija, Papa Ivan Pavao II, Karol Woytila, Papa Ivan Pavao II, Deset zapovijedi opuštenog mira, Papa Ivan Pavao II, proročanstvo
Odobravam da se papa Ivan Pavao II. odsad naziva blaženim i da se može slaviti njegov blagdan svake godine 22. listopada, rekao je Benedikt XVI. pred milijun okupljenih, a tijelo novoga blaženika krenulo je prema bazilici sv. Petra, do oltara sv. Sebastijana prenosi HRT.hr.

Moćnik s krvlju novoga blaženika nosila je Papina dugogodišnja pomoćnica, a uz nju je bila sestra koja je, prema tvrdnjama Katoličke crkve, čudesno ozdravila od Parkinsonove bolesti zagovorom pape Ivana Pavla II.

Karol Wojtyla postao je papa 22. listopada 1978. i taj će se datum slaviti kao spomen-dan blaženoga Ivana Pavla II.

Na svečanost beatifikacije vjerojatno najomiljenijeg pape u povijesti Katoličke crkve pristigla su 62 šefa država i vlada iz cijeloga svijeta, među njima i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Među ostalima, došli su i europski dužnosnici, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Golemo je i medijsko zanimanje za beatifikaciju Karola Wojtyle - akreditirano je dvije tisuće i 300 novinara iz 101 zemlje. U Italiji su na snazi najviše mjere sigurnosti.

Stotine tisuća ljudi noć su provele u vrećama za spavanje na glavnoj ulici koja vodi do Vatikana, Via della Conciliazione. Vijore se zastave, među kojima najbrojnije poljske, ali i puno hrvatskih. Iz Hrvatske je na beatifikaciju došlo nekoliko tisuća vjernika. Mladi su nakon molitvenog bdijenja nastavili na rimskim ulicama uz gitare pjevati vjerske pjesme skandirajući slogane s imenom Ivana Pavla II.

Na molitvenom bdijenju prošle noći u Rimu, na prostoru Circusa Maximusa, okupilo se više od 200 tisuća vjernika. Molitvu je predvodio rimski vikar kardinal Agostino Vallini, a videolinkom vjernicima se obratio papa Benedikt XVI., koji danas predvodi svečanost beatifikacije.

Već više od tisuću godina nije se dogodilo da jedan papa proglašava blaženim svoga prethodnika.