Ispovijest svećenika Ivana:"Bio sam narkoman i diler"

narkoman, diler, svećenik

Kad sam bio mladić od 15 godina, napustio sam Crkvu nakon krizme. Otišao sam svojim putem tražeći slobodu. Izgubio sam se. Mene je moj ‘đir’ doveo do toga da sam bio deset godina ovisan o heroinu. Ove danas mlade njihov ‘đir’ vodi u jednu drugu drogu koja se zove tuga, praznina, nezadovoljstvo, rekao je don Ivan Filipović (42) prošlog vikenda na misi u crkvi sv. Frane u Zadru. Svojim životnim putem od ovisnika do svećenika pruža primjer mladima koji su zapali u slične probleme, piše 24sata.hr.
- Toliko sam bio zaglibio da se nakon deset godina drogiranja nisam više imao gdje ubosti - pričao nam je svojedobno don Ivan. Počeo se drogirati kao tinejdžer u rodnom Đakovu. Odustao je od fakulteta i živio na relaciji Đakovo - Njemačka. U Njemačkoj je, kaže, preprodavao, bavio se prevarama i krađama. Kad bi zaradio dovoljno, vratio bi se u Hrvatsku.
- Bio sam pun novca. U Hrvatskoj nisam nikad krao - dodaje don Ivan. Zadnje četiri godine u narkomanskom stažu bile su mu najgore. Bio je već gotovo mrtav čovjek. Više nije imao snage ni dignuti slušalicu telefona da nazove dilera.

- Nakon što sam se vratio iz Njemačke 1994. živio sam u stanu u Zagrebu. Moja je obitelj htjela da se napokon izliječim. Stan mi je bio pun Heptanona i Valliuma, ali ja ih nisam htio piti. Tada mi je došao brat, koji se upravo vratio s ratišta. Rekao mi je: ‘Moraš ovo piti i liječiti se, a ako nećeš, istog trena uzimaš pušku u ruke i ideš sa mnom na ratište. Tamo ćeš barem umrijeti kao čovjek’ - nastavlja svoju priču don Ivan te ističe da je upravo to bio presudan trenutak. Postao je umoran od varanja, laganja, krađa, straha od policije. Odlučio se “skinuti” i otišao je u zajednicu Cenacolo u Ugljane kraj Trilja. Nakon četiri godine boravka u zajednici otišao je u Italiju studirati teologiju, a zatim se odlučio za svećenički poziv. Prije šest godina zaređen je za svećenika u središnjoj kući zajednice Cenacolo u Italiji. Danas radi s mladima u zajednicama u Hrvatskoj.
DROGA ME JE OSLABILA, A MOLITVA ME IZVUKLA
Molitva ga je spasila, ističe, jer je kroz nju otkrio samoga sebe. A droga ga je učinila krhkim i slabim, pa tako mora moliti tri puta više nego drugi svećenici koji su imali normalan životni put. Otkako se zaredio, odlučio je cijeli život posvetiti ovisnicima smještenim u zajednicama Cenacolo diljem Europe. On je njihov duhovni vođa, koji je voljan pružiti ruku tim mladim posrnulim ljudima te im dati snage za nastavak života.