Irak službeno uputio poziv papi Franji

Papa Franjo, Papa Franjo u BiH , Međugorje, Papa Franjo mladima, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., Vatikan, Papa, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo, Sjeverna Makedonija, Papa, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo, suverenizam, populizam, Papa Franjo

"Počašćen sam što Vašu Svetost mogu službeno pozvati u posjet Iraku - kolijevci civilizacije i mjestu Abrahamova rođenja", piše u pismu iračkog predsjednika Barhama Saleha Svetom Ocu kojega je presliku AFP u četvrtak dobio na uvid.

Vaš posjet "bit će prigoda da podsjetite i pojasnite Iraku i svijetu da je ta zemlja dala čovječanstvu prve zakone, sustav natapanja polja i tradiciju suradnje naroda različitih vjera", dodaje se u tekstu.

Irak je u zadnja gotovo četiri desetljeća stradao od niza sukoba, međunarodnog embarga koji je trajao desetak godina, američke invazije i nedavno od džihadističke okupacije tijekom triju godina.

Dok je zemlja sve dublje tonula u nasilje, egzodus stanovništva je bivao sve veći, napose među manjinama.

Broj kršćana u Iraku je pao s 1,5 milijuna prije pada režima Sadama Huseina na 400.000 do 500.000 tisuća danas.

Sveti Otac redovito spominje Irak i želi da u njemu "opet ne zavlada napetost" te je već lani izrazio želju da onamo otputuje.

Hina