Ići putem križa kako bi se pobijedile kušnje đavla

Papa Franjo, hodočasnici, Hercegovina, Papa Franjo, židovi, Papa Franjo, Papina kateheza, Poruka za čitavu Ameriku i apel, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Božić, Papa Franjo I., glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi, egaliziranje istospolnih zajednica, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Papina kateheza, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Biskupska sinoda, brak i obitelj, Papino pismo, Papa Franjo, molitva, molitva za Ukrajinu, Katolički tjednik, Papa Franjo, Papa Franjo, Poruke i poslanice, Vatikan, vjera, Papa Franjo, homilija, liturgija, Papa Franjo, Poruke i poslanice, Spasenje, oholost srca, Papa Franjo, ispovijed, svećenik, Papina kateheza, Papa Franjo, na općoj audijenciji, kateheza o sakramentima, Papa Franjo, trg Sv Petra, Vatikan, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Betlehem, Papa Franjo, prema Papinom iskustvu, žrtve gospodarskih kriza, vjera, religija, nesreća, Papa Franjo, ISIL, prijetnje, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Biskupska sinoda, sveta stolica, Papa, Papa Fra
Kako bi se napredovalo na kršćanskome putu, potrebno je poniziti se kao što je Isus učinio na križu - rekao je Papa na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marta, na kojoj su sudjelovali i članovi takozvanog vijeća kardinala C9, koji od danas do 16. rujna imaju susret sa Svetim Ocem. Na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, Papa je upozorio na djelovanje đavla koji nas želi zavesti i potom upropastiti.
Govoreći o današnjim liturgijskim čitanjima, Papa je napomenuo da se u njihovom središtu nalazi zmija. Podsjetio je da Knjiga Postanka opisuje zmiju kao najlukavije među stvorenjima. Ona je zavodnik i ima moć opčiniti - primijetio je, dodajući kako je ona prema Bibliji lažljivac i zavodnik jer je po zavisti đavla - zmije - grijeh ušao u svijet. A njegovo nas zavođenje upropaštava.
Đavao obećava mnoštvo stvari, ali kada dođe vrijeme naplate, vraća zlo. Ima moć zavođenja, opčaravanja. Pavao se ljuti na kršćane u Galiciji i kaže im „O bezumni Galaćani, tko li vas opčara? Vas koji ste pozvani na slobodu, tko vas je opčarao?" Njih je iskvarila zmija. To nije nešto novo, toga je bio svjestan i izraelski narod - napomenuo je papa Franjo.
Sveti se Otac zatim usredotočio na Gospodinovu zapovijed Mojsiju da napravi zmiju od mjedi. Pogled na nju je spašavao. Ona je lik, ali i proročanstvo, obećanje koje nije lako shvatiti. Zato sam Isus Nikodemu objašnjava: „Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji tako ima biti podignut Sin Čovječji da svaki koji vjeruje, u njemu ima život vječni." Ta je mjedena zmija stoga bila pralik Isusa podignutog na križ.
Ali zašto je Gospodin izabrao taj ružan i zao lik - upitao je Papa i odgovorio: Zato što je došao uzeti na sebe sve naše grijehe te je tako postao ‘najveći grješnik', a da osobno nije počinio ni jedan grijeh. Pavao nam govori: „On se za nas grijehom učini". Učinio se grijehom kako bi nas spasio - to je značenje današnje liturgije riječi - ustvrdio je papa Franjo. Bog je postao čovjekom i ponio je grijeh. Kao što Pavao govori u poslanici Filipljanima: „On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe ‘oplijeni' uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu."
Isus je, prema Papinim riječima, poništio samoga sebe i učinio se grijehom - on koji grijeha ne upozna. To je otajstvo. Možemo reći da se učinio poput zmije. Isus je na križu - suprotno nekim lijepim slikama - bio je lišen svega, krvav od naših grijeha. To je put kojim je on pošao kako bi pobijedio zmiju na njezinom području. Valja gledati Isusov križ - ali ne umjetničke, lijepo oslikane križeve - već gledati stvarnost, što je križ bio u ono vrijeme.
Valja gledati put kojim je pošao Bog, poništavajući sam sebe, snižavajući se kako bi nas spasio. To je također put kršćanâ. Ako se želi napredovati na putu kršćanskoga života, onda se valja sniziti, poput Isusa. To je put poniznosti, ali i podnošenja poniženja, kao što ih je podnio Isus - rekao je na koncu Papa, moleći Gospu za milost „plača ljubavi i zahvalnosti što nas je Bog toliko ljubio da je poslao svoga Sina da se ponizi i poništi kako bi nas spasio."

Izvor: Radio Vatikan