Hrvatsko izdanje knjige pape Franje "Božje je ime Milosrđe" predstavljena je u Vatikanu

Papa Franjo I., u svom prvom Angelusu, rim, Svjetski dan mira, o sakramentu krštenja, Papa Franjo, Papina kateheza, Kršćanin, Sveti Otac, Ćiril i Metod, evanđelje, Papa Franjo, Papa Franjo, PAPA BENEDIKT XVI, misa, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Papina kateheza, Papa Franjo, Božić, poruka, Marijan Knezović, Papa Franjo, Sarajevo, pomoć, koralji , Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Fra Dado Milas hercegovački franjevac, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa Franjo I., molitva, BH Fanaticosi, Papa, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, religija, Poruke i poslanice, Papina kateheza, Sveti Otac, Sveti Otac, Papa, papa vjernici, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, poruka pape Franje, Sveti Otac, Papa Franjo, evanđelje, knjiga, Papa Franjo, Božje je ime Milosrđe, Sveti Otac, Papa Franjo I., grijeh, vjera, korizmena poruka, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., religija, Sveti Otac, religija, Papa Franjo I., Papa, pepelni
...direktor dr. sc. Miro Radalj i glavni urednik mr. sc. Petar Balta. Knjiga je objavljena na 21 jeziku, a od danas će biti dostupna u 86 zemalja.
U Vatikanu je 12. siječnja predstavljena prva knjiga-intervju pape Franje "Božje je ime Milosrđe" koja je nastala u razgovoru s talijanskim novinarom, poznatim vatikanistom, Andreom Torniellijem. Na svjetskom predstavljanju u Vatikanu knjigu su predstavili vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Federico Lombardi, glavni urednik Vatikanske izdavačke kuće Giuseppe Costa, zatvorenik Zhang Agostino Jianqing i glumac oskarovac Roberto Benigni, a sudjelovanje dvojice potonjih održano je prema Papinoj želji.

Naime, zatvorenik Zhang pripada onoj društvenoj skupini za koju je Papa posebno zainteresiran, ljude u potrebi, zatvorenike, a Zhang je ovom prigodom posvjedočio utjecaj milosti u vlastitom životu i obraćenje na katolicizam s budizma i krštenje u zatvoru, kao i potpuni zaokret od života i nedjela zbog kojih je i završio u zatvoru. Priznati glumac Benigni živopisno je predstavio knjigu, ističući radost koju poruka milosrđa donosi u živote ljudi.

Riječ je o knjizi koja se čekala s velikim nestrpljenjem, koja na osobit način obilježava Papin pontifikat, a daje poseban pečat Godini milosrđa koju je nedavno proglasio.

-Milosrđe je prvi Božji atribut. Ono je Božje ime. Nema situacija iz kojih ne možemo izići, nismo osuđeni utopiti se u živomu pijesku - riječi su pape Franje.

Papa Franjo se jednostavnim i izravnim riječima obraća svakomu muškarcu i svakoj ženi na planetu te uspostavlja povjerljiv osobni dijalog. U središtu je tema koja mu je najviše na srcu: milosrđe, oduvijek glavni temelj njegova svjedočenja, a sada i njegova pontifikata. Sa svake stranice izbija želja da dopre do svih duša, unutar i izvan Crkve, koje traže smisao života, put mira i pomirenja, lijek za tjelesne i duhovne rane.

Na prvomu mjestu da dopre do onoga dijela nespokojnoga i ranjenoga čovječanstva koji traži da ga se prihvati, a ne da ga se odbacuje: do siromaha i marginaliziranih, zatvorenika i prostitutki, ali i do dezorijentiranih i onih koji su daleko od vjere, do homoseksualaca i rastavljenih.

U razgovoru s vatikanistom Andreom Torniellijem, preko uspomena iz mladosti i dirljivih zgoda iz svojega iskustva pastira, Papa iznosi razloge za izvanrednu Svetu godinu, koju je silno želio.

Ostajući svjestan etičkih i teoloških pitanja koja izranjaju on ističe da Crkva ne smije nikome zatvoriti vrata; naprotiv, zadaća joj je utjecati na savjesti kako bi otvorila pukotine za prihvaćanje odgovornosti i za udaljavanje od učinjenoga zla.

U iskrenu razgovoru papa Franjo ne izbjegava ni suočavanje s bitnim pitanjem odnosa između milosrđa, pravde i korupcije. A kršćane koji se svrstavaju među pravednike podsjeća: I papa je čovjek kojemu je potrebno Božje milosrđe.

Velika svjetska promocija knjige "Božje je ime Milosrđe" održana 12. siječnja u Vatikanu označava početak prodaje knjige u knjižarama, a hrvatsko izdanje već je dostupno u knjižarama Verbum.


laudato.hr