Grob Šime Ivkića već godinama liječi bolesne

Devet predavača

Župa Vidovice na čelu sa župnikom Josipom Senjakom iniciralo je održavanje simpozija kako bi se rasvijetlio lik Šime Ivkića iz Vidovica koji je preminuo na glasu svetosti. Odazvalo se spremno čak devet uglednih predavača, stručnjaka svojih oblasti, a posvećenost mještana i gostiju potvrdili su opravdanost takvog okupljanja.

Simpozij je otvorio u ime organizatora skupa župnik vlč. Senjak. Pozdravio je uz ostale goste i ministre u Vladi PŽ-a Blaža Župarića i Ivu Jelušića, načelnika Đuru Topića, ugledne predavače, brojne časne sestre i svećenike.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i biskup kotorski Ilija Janjić (iz Vidovica) uputili su pozdrave za uspješan rad simpozija koji je održan u dvorani Osnovne škole Antuna Gustava Matoša u Vidovicama. Od prije nekoliko godina svakog 19. u mjesecu slavi se sveta misa u kapeli na starom vidovačkom groblju u kojem je ukopan 1929.g. Šimo Ivkić iz Vidovica. Grob Šime Ivkića desetljećima mnogi obilaze i tu pronalaze pomoć i ozdravljenje.

Osnovana udruga

Osnovana je i Udruga "Šimo Ivkić" koja vrijedno radi na prikupljanju svjedočanstava ozdravljenja. Jedan od 40-ak svećenika podrijetlom iz Vidovica je i Šimo Maršić, prof. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, moderator simpozija. Istaknuo je značaj susreta za Vidovice i za cijelu Vrhbosansku crkvu.

-Na poseban način me raduje što se sve to ovdje događa kako bi svi mi svećenici koji smo odavde pomogli i Vrhbosanskoj crkvi ali i lokalnom mjestu da sa svojim znanjem osvijetlimo lik Šime Ivkića. Time pomažemo i župniku koji je pokrenuo ovu inicijativu hvale vrijednu.

Zbornik ćemo izdati nakon simpozija kao materijal koji će biti važan za eventualno pokretanje procesa za proglašenje svetim, naglasio je Maršić. Otac Zvonko Martić iz Karmela Svetog Ilije iz Buškog Blata proučava mnoga područja sa posebnim senzibilitetom prema očuvanju kulturne baštine. Ocijenio je simpozij izuzetnim događajem za jednu sredinu.

-Rijetko se u Bosni i Hercegovini događa da se na ovako detaljan način pristupa inicijativi za prikupljanje dokumentacije za proglašenjem blaženim, ocijenio je o. Martić.

Izvor: Vecernji.ba