Glasnik, pun radosti, poslan od Gospodina

11.08.2017

Papa dolazi u Kolumbiju kao glasnik, pun radosti, poslan od Gospodina

Dolaziš kao kiša u pustinji, dajući nadu našem narodu - tim riječima započinje himna apostolskoga putovanja pape Franje u Kolumbiju, na kojemu će biti od 6. do 10. rujna, s povratkom u Rim, u zračnu luku Ciampino, 11. rujna.

Moto izabran za Papin posjet glasi „Učinimo prvi korak", a odnosi se na postupak pomirenja koji je u tijeku u toj zemlji u kojoj već više od 50 godina traje građanski rat između vlasti u Bogoti i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC).

Papa dolazi na kraju čitavog jednog procesa i puta Kolumbije - rekao je u telefonskom razgovoru za našu radijsku postaju pater Francesco Bortignon, župnik u Cúcuti, na sjeveru zemlje, na granici s Venezuelom. Pater Bortignon, Talijan iz Kongregacije misionarâ svetoga Karla Boromejskoga, već je 21 godinu misionar u Kolumbiji, i ravnatelj je Centra za migracije i prihvat ('Casa de paso') u Cúcuti. Svakoga se dana trudi zadovoljiti potrebe brojnih migranata, u ovom trenutku većinom iz Venezuele, koji bježe od nasilja, gladi i siromaštva.

Rado je govorio i o - kako je rekao - „svojoj Kolumbiji", o presudnom trenutku koji proživljava ta zemlja. Konačno je s gerilcima, s Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije, potpisan mirovni sporazum - primijetio je - Ali ostaje još Vojska nacionalnoga oslobođenja, s kojom je dijalog u tijeku. Proces je polagan, ali nadamo se da će se, poput početnih razgovora koji su trajali dvije godine, uspjeti potpisati i taj mir. Samo će se tako moći uspostaviti stanje mira, nepostojanja gerile. To bi prije svega značilo da postoji sigurnost, ali i gospodarski rast i razvoj - primijetio je p. Francesco.

Katolička je Crkva u Kolumbiji uvijek radila za postizanje mira - napomenuo je potom misionar. Radi s osjećajem za društvene probleme, i prati mirovni proces. U brojnim biskupijama, posebice onima koje je gerila najviše ranila, Crkva ostvaruje inicijative društvenoga obilježja, organizira i priprema vođe, uz poduzetničke aktivnosti, kako bi pripremila mentalitet i svijest za demokratski, združen i proizvodan način života - napomenuo je p. Bortignon.

Što se pak tiče poruke Papina pohoda, prema riječima p. Francesca ona će biti kršćanska, evanđeoska; bit će to poruka nade, hoda, s istinski kršćanskim svjedočanstvom, upravo onim u skladu s motom „Učinimo prvi korak". Taj je primjer prijeko potreban - istaknuo je p. Bortignon - posebno u trenutku u kojemu smo okruženi bezbrojnim sektama koje predstavljaju vračarije i tlapnje.

loading...