Franjo opet improvizirao:Dirljiv susret Pape i djece s invaliditetom

Papa, Papa Franjo, Asiz
ASIZ - Dirljivim susretom s djecom i odraslim osobama s invaliditetom, papa Franjo počeo je u petak ujutro posjet Asizu, rodnom gradu svetoga Franje Asiškoga po kojem je uzeo papinsko ime kako bi pokazao da Crkva treba biti bliska s najslabijima.

Na dan žalosti u Italiji nakon tragedije u vodama Lampeduse u kojoj je život izgubilo najmanje 130 ilegalnih useljenika, a više od 200 je nestalih, Papa je počeo svoje "hodočašće" u Asizi kojim želi pokazati da Crkva treba biti bliska sa siromašnima i bolesnima po uzoru na sv. Franju, sina bogatog trgovca koji je Krista spoznao kroz susret s gubavcem.

U petak je Franjo posvetio puno vremena štićenicima Katoličkog instituta Serafico, djeci i odraslima s invaliditetom pozdravljajući pojedinačno svakog od njih 24-ero u dobi od pet do 45 godina.

Praćen osmoricom kardinala s pet kontinenata, Franjo nije izgovorio unaprijed pripremljeni tekst koji je Vatikan odobrio za objavu, već je improvizirao poručivši da je "Isus prisutan i skriven u ovoj djeci" i "kršćani moraju prepoznati Isusove rane".

"Društvo je, nažalost, onečišćeno kulturom odbijanja koja se suprotstavlja kulturi prihvaćanja. A žrtve kulture odbijanja upravo su najslabije osobe", rekao je Franjo i pozdravio rad instituta Serafico kao "znak istinske čovječne i kršćanske uljudbe".

Od zore su skupine hodočasnika - školaraca, svećenika, redovnica, pristizale u bijeli grad kako bi pozdravile Papu koji je preuzeo ime "poverella" (siromaška) iz Asiza, sveca koji je u 13. stoljeću propovijedao mir, siromaštvo i zaštitu svih Božjih stvorova.

Autor: M.B. / Hina