Fra Mario pozvao katolike da započnu govoriti o kriminalu

propovijed, fratar

Borba za pozicije

- Često se naša zbilja pretvara u scenu borbe za razne pozicije. Već kao djeca borimo se za svoje pozicije kod roditelja, pozicije u razredu, školi, sportu. Svi želimo bolje mjesto. Ako je na temelju kvaliteta, nije zlo. Ali ako je na temelju da drugoga gurnemo u stranu, to je veliko zlo i veliki grijeh. Ovdje se želi govoriti o poniznosti, čovjek ponizan uvažava sve i svakoga. On ima mjeru. Dobit će milost da zna gdje mu je mjesto, što mu pripada i kako će se s tim odnositi i raspolagati, prenosi večernji list.

da ga ne savlada. Jer ako nas oholost pobijedi, to je bolest velika, neizlječiva. Ovo evanđelje kao da je htjelo pogoditi vrijeme u kojem se sada nalazimo u našoj županiji. Ne želim ići ni u kakve političke analize niti me to zanima. Ali trenutno imamo dvije vlade, po dva ministra na jednoj poziciji. Tko će i kako zasjesti, ne znamo. Kažu: riješit će to Ustavni sud. A mene jedno boli: Zašto to neće riješiti kršćanska savjest, obična ljudskost, moralna načela jer svi su sa svake strane katolici. Zašto se nismo pozvali da to riješi naša kršćanska savjest i časna hrvatska duša. Nego Ustavni sud. Dno dna - rekao je između ostaloga fra Mario tijekom propovijedi. Naglasio je kako govori o ovoj temi jer je i šutnja grijeh, a jedan kršćanin mora progovoriti o onome što se trenutno događa u ovoj županiji. Poručio je da je narodu dosta parola te da se žele vidjeti pravi plodovi rada svih nas.

Način života

- Ima onih koji žive od titula, lijepih pozdrava. To je ono što je Isus govorio o pozdravima na trgovima i prvim mjestima u sinagogama. Danas nas Isus poziva da se vratimo u svoju malenost, u svoju nutrinu. Sveti Pavao piše kako se može hvaliti samo svojim slabostima. Kada je slab, onda je jak. Prave duhovne spoznaje dolaze u trenucima bola, trenucima tuge, onda kada dodirnemo nultu točku u životu. Kada ne znamo ni gdje ni kako dalje. Tada primaš milost. Ona dolazi u trenucima naših ponora, skrušenosti, poniznosti. Mi danas ne možemo najobičnije male funkcije obavljati, sve mora biti po političkoj liniji. Od vrtića, škola, komunalija. Pa kažu namirio svoje! Starija čeljad zna što to znači. Prije se govorilo: namirio se hajvan! Svi smo mi sukrivci ako šutimo, ako sam takvom logikom postupaš, kriv si. Svi mi! Zato se spustimo na zemlju jer puno toga se može kada si mali. Vlast i novac promijene ljude veoma brzo. Ali gdje su plodovi. Nema ih! Poslušajmo Isusa i ne bojte se za sebe. Bog ti je dao darove i talente, ali nećeš biti degradiran. Ali jao tebi ako nekoga degradiraš. Neki dan susreo sam jednu majku, 16 godina ne može proći na natječaju jer je sve dogovoreno. Dokle tako? Bude li vrhovni sud, za koji inače tvrdimo da je lažan, rješavao probleme nama kršćanima, jao nama. Bog je naš sudac, savjest je naš sudac. Amen - zaključio je fra Mario.

 

Piše: Marko Karačić/VLM