Fra Jozo Zovko premješten u Zagreb

Nakon skoro tri godine "izolacije" u Austriji i na hrvatskom otoku Badiji, ovaj franjevac će, kako doznajemo, u idućih mjesec dana biti prebačen u franjevački samostan u Zagrebu.
U izolaciji

Izvor blizak fra Jozi izjavio je kako je ovaj svećenik s radošću primio vijest o prebačaju u hrvatsku prijestolnicu. Ovaj simbol "međugorskog fenomena" je 17 i pol godina u Širokom Brijegu zagovarao Međugorje, a onda se povukao. O tome su obaviještene crkvene vlasti, sve do Pape. Poznato je i kako je boravak fra Joze u Širokom Brijegu smetao i biskupu Periću koji, u čemu ima potporu crkvenog vrha, ne vjeruje u istinitost Gospinih ukazanja. Napomenimo kako je ovaj franjevac de facto suspendiran iz službe, i zabranjeno mu je davati intervjue ili govoriti u javnosti o navodnim međugorskim ukazanjima, sve dok posebna vatikanska komisija o Međugorju ne donese svoje zaključke. Oni koji su mu bliski kažu kako je 80-ih godina prošlog stoljeća dograđivao svoju karizmu inspirirajućim, pa i "proročkim" govorima, no u posljednjih nekoliko godina malo tko je čuo za ovog svećenika. Više od šest mjeseci proveo je na renoviranju jednog starog franjevačkog samostana-kuće na malo poznatom, gotovo nenastanjenom, hrvatskom otoku Badija. Osim pomaganja radnicima, radio je i u vrtu. Svjedoci navode kako je bio smješten u malu sobu s vrlo malo komfora, da bi u ljeto 2009. bio prebačen u franjevački samostan u blizini austrijskog Graza. Od tada je stalno živio na relaciji Graz - Badija.

Ponavljao gradivo

Kanonik, odnosno Crkveni zakon kaže da ukoliko lokalni biskup, u ovom slučaju biskup mostarsko-duvanjski, oduzme jurisdikciju nekom svom svećeniku, onda on ne može služiti "javnu" misu nigdje u svijetu. Još prethodnik biskupa Perića, Pavao Žanić, 1989. godine oduzeo mu je jurisdikciju zbog čega fra Jozo može slaviti svetu misu samo sa svojom braćom franjevcima. Izvori bliski ovom franjevcu navode kako je ovo vrijeme "izolacije" iskoristio za proučavanje crkvene povijesti, crkvenog misticizma i nekih drugih predmeta, odnosno za ponavljanje gradiva koje je nekada učio kao mladi bogoslov i student teologije. No, jedno je sigurno, iako relativno bliže rodnom kraju i Međugorju, fra Jozo će i dalje ostati daleko od očiju javnosti.

Dnevni list, medjugorjetoday.tv