Fra Dado Milas: Povratak izgubljenih

Fra Dalibor Milas
„Nije Tolstoj bez razloga napisao da je Isusova priča o izgubljenom sinu - najbolja kratka priča ikad izrečena", kazao je fra Dado na početku predavanja, te je pokušao objasniti i preslikati kako ova priča danas izgleda na hercegovačkom tlu. Pored svih sličnosti u priči, jedna je različitost i to ona kad otac dočekuje sina na vratima. Umjesto zagrljaja, sin bi vjerojatno dobio šamar na kućnom pragu, našalio se.

Fra Dado tako dolazi do zaključka da je religioznost u Hrvata redovito motivirana i vezana za strah: strah od Boga, od pakla... „Ne zvoni nam baš u ušima kad kažemo da je Bog ljubav, ali kako nam tek zvoni kad kažemo da se moramo bojati Boga", kaže Milas.

„I on dođe k sebi", rečenica je iz evanđelja koja po fra Dadi ima veliko značenje u ovoj priči. Tek kad čovjek dotakne dno, doživljava prosvjetljenje. Fra Dado upozorava da se čovjek može zapustiti ili da može biti prosječan čovjek, ali „ako osjetiš note i melodije, neku pjesmu koja se krije u tvojoj nutrini... onda pjevaj."

U životu je važno da se približimo Bogu i shvatimo njegovu prisutnost te se oslobodimo svih strahova i ispunimo sve svoje želje, provedemo kvalitetno ovo dragocjeno vrijeme na zemlji, tako da možemo umrijeti sretni jer smo iskoristili sve prilike i mogućnosti koje su bile pred nama.

Na kraju predavanja fra Dado je obavijestio mlade kako će se 26. travnja ove godine u Dubrovniku održati Susret katoličke mladeži te pozvao sve zainteresirane da se od slijedeće srijede prijave za sudjelovanje.

Pogled.ba