Fra Ante Marić: Što je korizma?!

Fra Ante Marić, Božić, Fra Ante Marić, korizma
Započinje Čistom srijedom ili Pepelnicom, piše fra Ante Marić za Goranci online.

Naime, u liturgijskoj godini korizmeno razdoblje traje od Pepelnice (Čiste srijede) do Velikoga četvrtka, to jest mise Gospodnje večere. Crkva sa svojim vjernicima to čini po uzoru na četrdesetodogišnje putovanje izabranoga Božjeg naroda iz Egipta po pustinji do domovine, što možemo pročitati u starozavjetnoj knjizi o Jošui (Jš 5, 10-12), ali i o Mojsiju (Izl 24,18) i Iliji (1 Kr 19,8). Na kraju, mora se spomenuti i Isusova četrdesetodnevna kušnja u pustinji, a koju možemo pročitati kod evanđelista Marka (Mk 1,13). Po uzoru na sve te primjere i Crkva se zajedno s kandidatima za krštenje, katekumenima, u prvim kršćanskim vremenima kroz cijelu godinu, a na osobit način kroz korizmu, ali i sa svim drugim vjernicima-pokornicima sprema za pravo slavlje vazmenoga trodnevlja. U tome razdoblju ona to čini odricanjem od ugodnih stvari i užitaka, pa se korizmu nekada naziva i »vremenom posta«, te istodobno poziva vjernike da se u odricanju sjete svih potrebnih i da pomažu karitativno najsiromašnije više nego što to čine tijekom ostalih liturgijskih razdoblja kroz godinu. Četrdesetnica je i vrijeme intenzivnije molitve, a vjernički puk osobito rado razmatra muku Gospodnju u pobožnosti križnoga puta te se sakramentom pomirenja priprema na susret s Uskrslim Kristom u euharistijskoj pričesti.

Korizma započinje liturgijskim simboličkim činom pepeljanja, pa se Čista srijeda zbog toga zove Pepelnicom. Svećenik umjesto uvodnog pokorničkog čina u sv. misi toga dana obavi blagoslov pepela od maslinovih grančica. S tim pepelom posipa glavu vjernika, ili mu s njim čini znak križa na čelu izgovarajući riječi: „Čovječe, sjeti se da si prah i da ćeš se u prah pretovriti!" Čistu srijedu vjernici časte strogim postom i nemrsom.

Korizma je izdijeljena na korizmene nedjelje: 1. Korizmena nedjelja - pučki prozvana Čista, 2. Korizmena nedjelja - Pačista, 3. Korizmena nedjelja - Bezimena, 4. Korizmena nedjelja - Sridoposna, 5. Korizmena nedjelja - Gluha. Veliki tjedan započinje Cvjetnicom (Sjećanje na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem) u kojem je Veliko trodnevlje Četvrtka (sjećanje na Posljednju večeru), Petka (Muke i smrti Isusove na Kalvariji) i Subote (Isusova mirovanja u grobu). Uskrs je svetkovina pobjede i spasenja. Uskrs je temelj kršćanske vjere.

U Korizmi se na osobit način štuje petak. To je dan na koji je Isus umro. Već spomenuta pobožnost Križnog puta se obavlja pred slikama križnih postaja u crkvama. Narod u Korizmi po obiteljima ili u crkvi pjeva Gospin plač. Ljudi se kroz ovo vrijeme odriču na najrazličitije načine kako bi tom pokorom duhom i tijelom što pripravniji pristupili sakramentu sv. ispovijedi i čestitom susretu s Uskrslim.