FOTO/VIDEO  POVIJESNI DOGAĐAJ ZA BOBANOVO. Blagoslovljena nova crkva, zaređena tri bogoslova

K. Perić, Ratko Perić, biskup Ratko Perić, đakonsko ređenje, ređenje

Mostarsko duvanjski biskup monsinjor Ratko Perić blagoslovio je danas Crkvu Duha svetog u Bobanovu, te zaredio trojicu bogoslova - Antu Jukića iz župe Posušje, Antonija Krešića iz župe Hrasno i Matu Pehara iz katedralne župe u Mostaru.

Dvosatno misno slavlje prošlo je u osobito svečanom ozračju, a župnik don Mile Vidić ocijenio je ovo povijesnim događajem kako za Župu Prenj, kojoj ova filijalna crkva pripada, tako i za samo mjesto.

Zahvalio je svojim prethodnicima koji su se ugradili u izgradnju crkve, predstavnicima vlasti, vjernicima. Obratio se i ređenicima kazavši da su, između ostalog što se o njima kazalo, i fizički sve jedan ljepši od drugog.

Biskup don Ratko ispričao je vjernicima kako ga je jedan od ređenika davno pozdravio ispred krizmanika.

„Ja se sjećam, ne znam sjećaš li se ti. Prije desetak godina ti na krizmi u Mostaru, osmi razred, i uzeo si papir, i kažeš primite me u sjemenište. To je bila najljepša recitacija. Tako se biskupa pozdravlja“, ispričao je biskup ganuvši prisutne, a i samom mu glas zadrhta.

Pročitani su i životopisi mladića, gdje su kršteni, krizmani, završili škole, te kojim su putem stigli do đakonskog ređenja, a o Petrovdanu i svećeničkog.

Biskup se dotaknuo se i sv. Andrije, čiji se blagdan danas proslavlja, te podsjetio na njegovo pitanje Isusu - Učitelju gdje stanuje? „Gdje stanuješ. Koja ti je adresa? Kaže učitelj Isus – dođite i vidite! Evo poziva, ovo je duhovni poziv. Isus te direktno zove, bilo u uhu, bilo u duhu, u srcu – On te zove.

https://www.youtube.com/watch?v=Wz_Zcw94skQ&feature=youtu.be

Kaže sv. Ivan u svome Evanđelju: Bila je deseta ura(1 popodne). Sjeća se točno sata kada je pozvan od Isusa da dođe. Svaki od nas, ima evo ovdje 20 svećenika, 15 bogoslova. Ne znam hoćete li ikada imati više svećenika i bogoslova i đakona i biskupa ovdje. Svaki od nas ima svoj sat, trenutak kada je osjetio da je pozvan. Onaj u ispovjedaonici, rekao mu ispovjednik nešto vrlo lijepo i poučno, onaj slušajući propovijed jednoga misionara, onaj čitajući knjigu zastao i rekao Bog me zove…“, između ostalog je ispričao u propovijedi biskup.Dodao je da ništa nije slučajno. „Sve je u Bogu predviđeno i uređeno, samo se onda na naš način i u našim očima čini da se dogodilo“, istaknuo je.

Novoizgrađena crkva koju krasi slika gdje Duh sveti u plamenim jezicima silazi na apostole bila je prepuna vjernika, a nakon dvosatnog misnog slavlja, nastavilo se i ono svjetovno, na koje je župnik pozvao sve prisutne, kazavši da su mještani namirili dovoljno hrane i pića da se svi počaste.

Podsjetimo, 2006. blagoslovljeni su temelji crkve Duha svetog u Bobanovu, mjestu na granici Stoca i Čapljine, koje je donedavno pastoralno pripadalo Aladinićima.
Dekretom biskupa Ratka Perića Bobanovo je 2017 godine pripojeno župi Prenj.

K.Perić