Egzorcizam preko mobitela: 'Nazovu me pa razgovaramo'

egzorcizam
U Rimu se u ponedjeljak okupilo 250 ljudi, uglavnom svećenika, koji će tamo pohađati tečaj za egzorciste. Vatikan je tečaj egzorcizma prvi puta organizirao 2005. godine, a broj polaznika se od tada udvostručio. Sudjelovanje na tečaju stoji 300 eura i pokriva teološku, psihološku i antropološku pozadinu egzorcizma, piše BBC.

Polaznici iz ukupno 50 zemalja diljem svijeta tjedan će dana slušati predavanja raznovrsne tematike - čarobnjaštvo u Africi, kako razlikovati opsjednutost demonom od psihičkih bolesti i korak-po-korak vodič za istjerivanje đavla.

Osim toga, budući će egzorcisti naučiti na koji se način u obredima istjerivanja demona mogu koristiti mobilnim telefonima. O upotrebi mobitela u izvođenju egzorcizma predavao je kardinal Ernest Simoni iz Albanije i izazvao popriličan interes javnosti.

- Nazovu me i razgovaramo, tako to funkcionira - kazao je Reutersu i objasnio da čita egzorcističke molitve na latinskom preko telefona baš kao da ritual istjerivanja demona provodi uživo.

Iako nisu ponudili nikakvu službenu statistiku, iz Crkve tvrde da je broj opsjednutih u porastu.
Organizator tečaja, punog naziva Tečaj egzorcizma i molitve oslobođenja je profesor Giuseppe Ferrari, kaže da se broj egzorcističkih obreda povećao u posljednjih nekoliko godina, pa je narastao i broj zahtjeva za dozvolu njihovog izvođenja.

- Tečaj je koristan jer priprema svećenike koje će izvoditi egzorcizam tako što će im omogućiti da imaju cjelovitu viziju, multidisciplinarni pogled na situaciju - dodao je. Ferrari je naglasio da će polaznici tečaja dobiti certifikat, no to nipošto ne znači da mogu samostalno obavljati obred egzorcizma. Obred istjerivanja mogu voditi samo svećenici koji su dobili dozvolu od biskupa.