Dr.sc. Tomislav Markić predvodio duhovnu obnovu u Nizozemskoj

HKŽ sv.Nikola Tavelič u Nizozemskoj, župa Nikola Tavelić, Rotterdam, Nizozemska, ravnatelj hrvatske inozemne pastve, Carmina Croata
Trodnevnu duhovnu obnovu s temom "Milosrdni poput Oca" u Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Nikole Tavelića u Nizozemskoj sa sjedištem u Rotterdamu od 27. do 29. studenoga 2015. predvodio je ravnatelj hrvatske inozemne pastve dr.sc. Tomislav Markić.

Prva dva dana je u kapeli katedrale u Rotterdamu imao dva nagovora s Misama, a u subotu i klanjanje i ispovijed.

Prvi nagovor bio je naslovljen "Vjera ljubavlju djelotvorna - put milosrđa". Vjera je slojevita te u njoj razlikujemo sadržaj vjere, pristanak srca pod utjecajem milosti te konačno ispovijedanje i svjedočenje te vjere koje se ponajviše očituje u ljubavi, rekao je dr. Markić, te na primjeru svetaca iz povijesti Crkve i duhovnosti, osobito na primjeru sv. Terezije Avilske i bl. Majke Terezije pokazao na svjedočanstvo vjere koje se sastoji u prihvaćanju kriza kao izraza ljubavi.

U drugome nagovoru "Milosrđe - Božje djelovanje prema nama" dr. Markić posebno ukazao na Izvanredni Jubilej milosrđa što ga ja za svu Crkvu proglasio papa Franjo. Ističući geslo jubileja "Milosrdni poput Oca", voditelj obnove je ukazao na značenje milosrđa u Svetom Pismu i u životu Crkve, osobito u sakramentu milosrđa, tj. svetoj ispovijedi.

U sažetom obliku, tema obnove je u subotu, 28. studenoga približena i hrvatskim vjernicima koji se okupljaju u crkvi Dobroga Pastira u Amsterdamu.

Na prvu adventsku nedjelju, svečano euharistijsko slavlje dr. Markić je u zajedništvu s domaćim dušobrižnikom fra Jurom Tokalićem članom Franjevačke provincije Bosne Srebrene predvodio u roterdamskoj katedrali sv. Lovre i sv. Elizabete.

U prigodnoj homiliji predvoditelj slavlja vjernicima je ukazao na oznake došašće, te na činjenicu da prvom nedjeljom započinje i nova Liturgijska godina. U tom je vidu, naglasio kako je ovogodišnje došašće, a potom i godina koja je pred nama posebna stoga što je papa Franjo proglasio Izvanrednu godinu milosrđa, koja započinje 8. prosinca, kojom "nam Sveti Otac želi posvijestiti potrebu milosrđa, tj. da po milosrđu bude prepoznatljiva naša Crkva. Vjera bez djela je mrtva, a jedina mjerna jedinica vjere jest ljubav".

U nastavku homilije dr. Markić je vraćajući se na temu došašća, rekao kako je ono priprema za Božić. U tom je vidu vjernike uputio na tri vježbe na tom putu priprave.

Prva je vježba budnosti. Budnost se od nas traži i budnost Isus zapovijeda, rekao je propovjednik te podsjetio na riječi iz evanđelja "stoga budni budite i u svako doba molite". Dakle potrebna je ona duhovna budnost u kojoj primjećujemo svijet oko sebe, budnost otvorenih očiju u kojoj prepoznajemo potrebe drugih, rekao je.

Kao drugu vježbu istaknuo je rast, tj. rast u našoj vjeri koji se ostvaruje osobnom, obiteljskom i zajedničkom molitvom, čitanjem i razmatranjem Svetoga pisma, dolaskom na Misu i prakticiranjem sakramenata, posebice ispovijedi.

Onaj koji duhovno ne raste, on nužno pada, jer blizina s Bogom mora uvijek iznova rasti, istaknuo je propovjednik, te uputio na treću vježbu, tj. stav, a to je iščekivanje. Kad bi Božić čekali kao samo jedan dan u prosincu, srce nam ne bi bilo uzbuđeno. To nije obično, svakodnevno iščekivanje, već aktivno čekanje, rekao je dr. Markić, te podsjetio kako su prvi Isusov dolazak najavljivali propoci, no njegov dolazak su samo neki prepoznali. Bili su to pastiri i mudraci.

Drugi Isusov dolazak mi iščekujemo jer vjerujemo da će se Gospodin na koncu vremena ponovno pojaviti. A kakvo treba biti naše iščekivanje do tog dolaska, upitao je propovjednik, te nastavio "ako smo čiste savjesti, ako smo pravi vjernici mi se radujemo tom susretu".

No, postoji i još jedan Gospodnji dolazak u naše živote, a on se ostvaruje po molitvi, po slavlju euharistije, kao i po braći i sestrama koji su u potrebi, rekao je na kraju homilije dr. Markić.

Na kraju Mise fra Tokalić je predvoditelju slavlja uputio riječ zahvale. Dr. Markić pak je zahvalio na gostoprimstvu, te župi darovao sliku bl. Alojzija Stepinca i vjernike potaknuo na molitvu za njegovo skoro proglašenje svetim.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao župni zbor "Carmina Croata" pod ravnanjem Katarine Banušić Čabro uz orguljsku pratnju Domagoja Rašića.

Duhovna obnova je završila euharistijskim slavljem u Terneuzenu.


ktabkbih.net