Danas slavimo blagdan: Sveti Ivan apostol i evanđelist

sveti ivan, sveti ivan

Apostol i evanđelist, ljubljeni Isusov učenik i najmlađi od dvanaestorice apostola. Čitav njegov život bio je usmjeren prema Isusu, njegovom Gospodaru i Učitelju. Najveću vjernost i hrabrost pokazao je kada je jedini od apostola stajao pod Isusovim križem i jedini u uskrsno jutro s Petrom trčao na grob. Njemu je Isus povjerio brigu o Majci Mariji.


Sv. Ivan apostol i evanđelist


Danas je i sv. Ivan apostol, pisac četvrtog evanđelja, proročke knjige Otkrivenja i triju poslanica, koji je nadživio sve apostole. Bio je jedini apostol koji je, unatoč više pokušaja da ga se ubije, umro prirodnom smrću. Rođen je u prvom stoljeću u Betsaidi uz Genezaretsko jezero. Njegov brat bio je Jakov apostol. Prije apostolskog zvanja bio je ribar. Evanđelja za Ivana donose da je odano ljubio Isusa i da je jednako tako od Isusa bio ljubljen. On je jedini od apostola stajao pod Isusovim križem i jedini u uskrsno jutro s Petrom trčao na grob. Njemu je Isus povjerio brigu o Majci Mariji.

Prema crkvenoj predaji, Ivan je oko 69. godine došao u Efez, odakle je vodio sve Crkve koje je već prije utemeljio. U 95. godini života bio je uhićen i podvrgnut teškom mučenju. Prema predaji, bačen je u kotao s vrelim uljem, a kada mu ulje nije naškodilo, prognan je na otok Patmos. Tu je napisao Otkrivenje. Kada je car umro, Ivan se vratio u Efez i napisao Evanđelje. Ivan ističe sjaj Isusova božanstva, nazivajući ga Logosom - Riječju. Umro je u dubokoj starosti, u 101. godini. Kao evanđelista ga slikaju s orlom i knjigom.

 

Danas je blagdan Sv. Ivana - svim Ivanima, Ivama, Ivicama, .... želimo sretan imendan!