Dana 23. srpnja obilježava se blagdan svetog Liberana

Sv. Liberan, kapelica
Ovaj svetac posebno se svečano slavi u župi Vidonje kraj Metkovića.

Teško je to odgovoriti zašto je toliko kapelica u Neretvi posvećeno svetom Liberanu, ali da je veliki pomoćnik onima koji mu se utječu, nema sumnje. Njegov je životni zadatak bio pomagati siromašnima, tješiti žalosne, podizati razočarane. Rođen je u bogatoj Galskoj obitelji oko 310. godine. Naziv njegova imena na keltskom jeziku znači svečani govornik, a na grčko-latinskom onaj koji je žrtvovan Bogu.

Izabran je za biskupa u Cenomani 348. godine poslije biskupa Svetog Pavacija. Suvremenik je Svetog Martina čiji je bio prijatelj. Borio se protiv bezboštva i poganskih kultova. Posebno se zalagao za one koji su nepravedno patili. Umire 23. srpnja 397. godine. Od smrti na njegovu grobu započela su čudesna ozdravljenja.

Godine 795. za vrijeme upravljanja Badurada novoosnovane biskupije Paderborn biskup je zaželio relikvije sveca. Kako je poznavao biskupa u La Mansu Aldricha dobio je relikvije svetoga Liberana. Vađenje relikvija iz groba u crkvi 12 apostola popraćeno je čudom. Dok se izaslanstvo 836. godine vraćalo u Paderborn sa svečevim tijelom čitavo vrijeme uz njih bio je i paun koji im je pokazivao put te se sveti Liberan zbog toga prikazuje s paunom knjigom i kamencima koje drži u ruci. Zaštitnik je od bolesti bubrežnih i žućnih kamenaca, visoke tjelesne temparature, grčeva, bolesti mjehura i vode u tijelu.

Izvor: Župa Vidonje