Četvorica bogoslova položila svečane zavjete u Mostaru

...nakon četiri godine privremenih zavjeta, položila su svoje svečane (doživotne) zavjete. To su: fra Hrvoje Miletić, rođen 1975., iz župe Svih Svetih, Sesvete-Zagreb, fra Antonio Šakota, rođen 1986., iz župe Krista Kralja, Čitluk. fra Dario Galić, rođen 1987., iz župe sv. Stjepana, Čerin i fra Goran Azinović, rođen 1988., iz župe sv. Jakova apostola, Međugorje.

Ova četvorica kandidata u novicijat su ušli 15. srpnja 2007. na Humcu. Prve redovničke zavjete položili su 13. srpnja 2008. na Humcu.

Ljetos su obavili jednomjesečnu pripremu za svečane zavjete u Splitu skupa s ostalim kandidatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prije samog početka misnog slavlja ukratko je najavljen tijek obreda i njihovo značenje. Slijedio je procesijski ulaz s križem, svijećama, kadionicom i evanđelistarom. Misno slavlje predslavio je provincijski vikar fra Miljenko Šteko uz koncelebraciju 28 svećenika. Čitanja su čitali i psalam pjevali sami zavjetovanici. Poslije Evanđelja meštar fra Ljubo Kurtović poimence je prozvao kandidate, a oni su odgovorili: Evo me! Na predvoditeljev upit: „Što tražite od Boga i njegove Svete Crkve?" - odgovorili su: „Da zavjetujući Pravilo i život u Redu Manje braće možemo slijediti nauk i stope Gospodina našega Isusa Krista sveto djelujući do smrti." Uslijedila je fra Miljenkova homilija u kojoj je potaknuo kandidate na potpuno predanje, onako kako je to činio sveti Franjo, ne zadržavajući ništa za sebe, predanje tijela i duše, koje povećava svetost Crkve i sudjeluje u spasenju svijeta. Nakon homilije predvoditelj zavjetovanike pita jesu li spremni Bogu se posvetiti i nastojati oko savršene ljubavi po Pravilu i Konstitucijama. Nakon odgovora uslijedile su Litanije obreda redovničkog zavjetovanja kad su se kandidati prostrli po podu, a svi ostali su klečali. Pjevao je bogoslov fra Zvonimir Pavičić. Zatim je uslijedio pojedinačni čin zavjetovanja, blagoslovna molitva i bratsko čestitanje. U euharistijskoj službi zavjetovanici su na oltar donijeli darove.

Na kraju misnog slavlja čestitke je uputio mostarski župnik fra Stipe Marković i pozvao obitelji i rodbinu na zakusku u samostanski klaustar. Prije misnog blagoslova čestitao je i fra Miljenko, u svoje osobno, te u ime odsutnog provincijala koji vzitira braću u Kustodiji, sve je pozvao na molitvu za nova duhovna zvanja, te podsjetio na petu godišnjicu smrti fra Joze Vasilja, tadašnjeg meštra novaka, koji je umro 16. rujna 2007. kao meštar upravo ove četvorice zavjetovanika. Po završetku mise bratsko druženje nastavljeno je u lijepom ambijentu novouređenog klaustra.

Na misi je pjevao zbor naših bogoslova, kojim je ovom prigodom ravnao fra Branimir Novokmet, a za orguljama je bio fra Tihomir Bazina. Liturgijskom asistencijom ravnao je fra Vjekoslav Milićević a asistirali su naši bogoslovi i postulanti.

Miriam/brotnjo.info