Čestitka kardinalu Vinku Puljiću povodom srebrnog biskupskog jubileja

Vinko Puljić
Čestitku prenosimo u cjelosti.

- S velikom se radošću pridružujemo slavlju Vašega srebrnoga jubileja, 25. obljetnice biskupskoga ređenja 6. siječnja 1991. godine u Rimu, polaganjem ruku i molitvom Sv. Ivana Pavla II. te preuzimanja službe vrhbosanskoga nadbiskupa metropolita 19. siječnja iste godine u Sarajevu. S očitovanjem velike predanosti i gorljivosti započeli ste svoju biskupsku službu, vođeni geslom: 'Po Mariji u vjeri, nadi i ljubavi'.

A kada su nadošla teška iskustva ratnih stradanja, ni tada niste posustali. Štoviše, nastojali ste još zdušnije hrabriti povjereni Vam narod. Niste ga napuštali, već ste hrabro dizali glas, a kad je trebalo i od sveg ste srca vapili da se zaštite nevini i obespravljeni i da se životne staze svih ljudi vrate na putove pomirenja i sloge, istinskoga i pravednoga mira.

U svojoj Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini za to ste se zauzimali i to ste molili svom hrvatskom narodu, ali i svim ljudima dobre volje, ma kojega naroda, vjere ili jezika bili.

Dragi kardinale Vinko!
Toliko je toga što Vaš život i pastirsko služenje povezuje s našom Đakovačko-osječkom nadbiskupijom: od Vaše formacije i svećeničkoga ređenja u Đakovu, preko blizine naših susjednih dijecezanskih zajednica, povezanih obitelji s jedne i druge strane rijeke Save, mnogovrsnih oblika suradnje svećenika i redovnika, sve do dičnoga sina Slavonskoga Broda, prvoga vrhbosanskoga nadbiskupa, Sluge Božjega Josipa Stadlera, za čije skoro proglašenje blaženim zajedno s Vama Bogu upravljamo svoje molitve - stoji među ostalim u čestitki đakovačko-osječkih nadbiskupa, upućenoj uime svećenika, redovnika, redovnica i svih vjernika Đakovačko-osječke nadbiskupije.