'Briljantni, očaravajući učitelj': pastor s kraljevskog vjenčanja oduševljava svijet, vole ga ateisti i LGBT zajednice

Michael Curry
Američki biskup Michael Curry privukao je pažnju javnosti s dugom i moćnom propovjedi na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle. Biskup iz Chicaga strastveno je govorio o moći ljubavi, citirajući dr. Martin Luther Kinga "Postoji moć u ljubavi, ne podcjenjujte ju", rekao je. Njegov govor koji se dotakao brojnih tema viđen je kao znakovit odmak od tradicije, piše BBC.

Velečasni Michael Curry postao je 2015. prvi crnac koji je ujedno i predsjedajući biskup Episkopalne crkve, koja je kao i Engleska crkva dio Anglikanske zajednice. U prošlosti je govorio o problemima društvene pravde, uključujući LGBT prava i seksualna zlostavljanja.

Jučerašnja je propovijed, puna povijesnih referenci, stavila osmijehe na lica ljudi u crkvi. Mladenka i mladoženja, koji su pozvali biskupa Currya da govori, sjedili su pored propovjednika i držali se za ruke dok su ga gledali kako govori.

Biskup Curry je pozdravio posjetitelje kao "braću i sestre". "Kada je ljubav put, pustiti ćemo pravdu i pravičnost da jurnu po njoj poput moćnog potoka", rekao je, citirajući bibliju i uzdizući ruke u zrak. "Kada je ljubav put, siromaštvo će postati povijest. Kada je ljubav put, Zemlja će postati utočište."

Nastavio je, navodeći afroameričku duhovnu pjesmu "Down by the riverside" koju su pjevali robovi "Kada je ljubav put, ostaviti ćemo svoje mačeve i štitove uz rijeku kako se više ne bismo bavili ratom. Kada je ljubav ima dovoljno dobrog mjesta, dovoljno dobrog mjesta za svu božju djecu. Jer kada je ljubav put, mi u stvari pretiramo jedni druge, pa, kao da smo u stvari obitelj."

No biskup Curry je izgleda shvatio da priča predugo je je pred kraj govora rekao da bolje da završi, jer "moramo vas sve vjenčati!"

Prije same ceremonije, nadbiskup Justin Welby, koji je vodio ceremoniju u kapeli sv. Georgea, rekao je kako je oduševljen što su princ i Meghan izabrali biskupa Currya, opisujući ga kao "briljantnog pastora, očaravajućeg učitelja".

Sam govor, kojeg su neki opisali kao vatren, zbog brojnih referenci na vatru koje je propovjednik napravio, zapalio je društvene medije. Bivši vođa laburističke stranke Ed Miliband rekao je kako ga je biskup "gotovo učinio vjernikom."

Biskup Curry naširoko je u zadnjem dijelu govora spominjao vatru, citirajući preminulog francuskog filozofa i isusovca Pierrea Teilhard de Chardina. Francuz, rekao je biskup, je "naveo kako je otkriće i korištenje vatre jedno od velikih tehnoloških dostignuća u ljudskoj povijesti". Zatim je naveo brojne koristi varte, od kuhanja hrane, do avijacije, pa sve do "prenošenja ovog vjenčanja širom svijeta".

Svećenik se kasnije ponovo vratio de Chardinu, koji je rekao kako je tvrdio da "ako bi čovječanstvo ikada uspjelo iskoristiti energiju ljubavi, to bi bilo po drugi put u povijesti da smo otkrili vatru". Kada otkrijemo "iskupljujuću moć ljubavi", rekao je "učiniti ćemo ovaj stari svijet novim svijetom".

Biskup je završio govor obraćajući se mladencima, "Moj brate, moja sestro. Bog vas voli, Bog vas blagoslivlja, i neka nas bog drže sve u tim svemoćnim rukama ljubavi."

Curry je zarađen 1978. godine. Nedavno je vodio kampanju za stvaranje ustanova za dnevnu skrb i obrazovnih centara. Poticao je crkve da dopuste istospolnim parovima da se žene u Crkvi 2015. godine, što je rezultiralo time da su neke crkve prekinule veze s Američkom crkvom.