FOTO  Božićni ugođaj u Bos. Grahovu uz žive jaslice

bosansko grahovo, žive jaslice
Tomu je zasigurno doprinijelo i blagdansko kićenje središta grada - za što je najzaslužniji novi načelnik Duško Radun - a što nije bio slučaj prijašnjih godina, kada je Bos. Grahovo bilo jedini grad u BiH koji nije bio okićen za blagdane.

Župa sv. Ilije proroka Bos. Grahovo i ove je godine - po treći put - organizirala duhovno-kulturnu manifestaciju „Božić u Grahovu" s uprizorenjem betlehemskih živih jaslica, 22. prosinca. Mladi župa Drvar i Bos. Grahovo su na glazbeno-scenski način prikazali sve događaje vezane za rođenje Isusa Krista, onako kako je zapisano u evanđeoskim izvještajima.

Pod vedrim zvjezdanim nebom vrlo hladne prosinačke noći, dvorištem župne crkve u Obljaju odjekivali su zvuci Schubertove „Ave Marie", najpopularnije talijanske božićne skladbe „Tu scendi dalle stelle" u izvedbi Bocellija, te hrvatskih božićnih pučkih popijevki. Posebni gosti večeri bili su „Lašvanski tamburaši" iz Novog Travnika. Uprizorenje živih jaslica u Grahovu došli su vidjeti gosti iz Drvara, Livna, ali i iz Knina, Vodica i Zagreba, te ekipa s HRT-a koja je snimala prilog o životu Hrvata u Bos. Grahovu.

Zanimljivo i za svaku pohvalu je, što su svoj doprinos organizaciji ove večeri dali i susjedi pravoslavci iz sela Obljaj, koji su u „žive jaslice" doveli svoje domaće životinje, a „malog Isusa" je glumio dvogodišnji Danijel Tica iz Oblajaj, koji je pobrao najviše simpatija svih nazočnih.

Istoga dana u podnevnim satima, u prostorijama općine Bos. Grahovo, općinski vijećnici iz reda hrvatskoga naroda priredili su božićni domjenak na kojem su bili svi predstavnici općinskih i društvenih struktura Bos. Grahova.

A u dvorištu župne crkve u Obljaju, neposredno prije početka božićnog programa, Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić" upriličila je domjenak i čestitanje u povodu blagdana Božića. Naglašeno je da je protekla godina bila vrlo uspješna, a od započetih projekata posebno je istaknuta izgradnja Kulturno-obrazovnog centra u Koritima kod Bos. Grahova.

(Župa Grahovo)