FOTO  Blagdan Svih svetih u Sarajevu

Svi sveti, blagdan svi sveti, Sarajevo

...Napredak na blagdan Svih svetih prisjeća se velikana pisane riječi, hrvatskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, koji je umro u Sarajevu 1908. godine. U Kranjčevićevoj poeziji, koju je u srijedu pred pjesnikovim spomenikom govorila pjesnikinja Vesna Hlavaček, osjećajnost dominira nad misaonom stranom.

Za njegove pjesme kazano je kako je riječ o „lirici grča, trzaja, cerenja i plača", potpuno, reklio bi se, primjenjeno trenutku u kojemu živimo. Stoga je na ovaj blagdan, uz Napretkov vijenac, cvijet na pjesnikov grob ostavio mnogi namjernik. I zapalio svijeću za pokoj toga poete duše. Kardinal Vinko Puljić završio je svečanost prisjećanja na Kranjčevića molitvom opijela.

Nakon svete mise, na kojoj je kardinal Puljić, uz ino, kazao kako su nam potrebni sveci današnjice, umjesto egoista i oholnika, i svečanosti prisjećanja na S.S. Kranjčevića, predstavici HKD Napredak položili su cvijeće i upalili svijeće na grob Ante Alaupovića, pjesnika Ilije Ladina, te na Kranjčevićevu bistu u središtu grada