Blagdan svetog Ivana Evanđelista

 Ivan Apostol, blagdan, sveti ivan
Bože, ti si nam po svetom Ivanu Apostolu i Evanđelisti otkrio tajnovite dubine svoje Riječi. Daj da umom proniknemo i srcem prihvatimo što nam je u Evanđelju objavljeno. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

Blagdan je svetog Ivana Evanđelista (na hebrejskom Ivan znači Bog je milostiv), rođenog oko 15. godine. Bio je svetac i apostol, pisac Evanđelja po Ivanu, Prve, Druge i Treće Ivanove poslanice i knjige Otkrivenja. Podrijetlom Židov iz Galileje, prvotno ribar na Galilejskom moru, pa učenik i suradnik svetog Ivana Krstitelja. Prvi je sa svetim Andrijom pošao za Kristom.
Tradicija govori kako je bio odveden u Rim gdje ga je car Domicijan osudio na paljenje u vrelom ulju, ali se čudesno izbavio od smrti. Potom je osuđen na rad u rudnicima na zatvorskom otoku Patmosu gdje je u Špilji Otkrivenja napisao Otkrivenje. Nakon Domicijanove smrti na čelo Rima dolazi Nerva i Ivan s slobodno vraća u Efez gdje piše ostatak svojih rukopisa. Smatra se odgovornim za evangelizaciju područja Male Azije zbog čega su ga Rimljani kažnjavali.
Smatra se da je sveti Ivan bio najmlađi od svih dvanaest Isusovih izabranika te da ih je sve nadživio. Jedini nije prošao mučeničku smrt.

Umro je oko 101. Godine za vrijeme vladavine cara Trajana u Efezu.

A svima, koji nose njegovo ime i svim izvedenica od tog imena (kojih ima jako puno)

Ivan, Ivana, Ivica, Ivo itd.

 od srca želimo sretan i blagoslovljen imendan !