Blagdan je Pepelnice ili Čiste srijede

pepelnica, čista srijeda, započinje korizmeno vrijeme, vjera, pepelnica, korizma, započinje korizmeno vrijeme, korizmena poruka, korizma, Uskrs, vjera, pepelnica, čista srijeda, Isus, Isus Krist, korizma, korizma, post
Blagdan je Pepelnice ili Čiste srijede, katolički spomendan kojim počinje razdoblje korizme koje, ne računajući nedjelje, traje 40 dana do Uskrsa.

Pepelnica je početak korizmenoga vremena. To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Na blagdan Pepelnice svećenik posipa vjernike pepelom uz riječi: ‘Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti' ili ‘Obratite se i vjerujte Evanđelju!'

Pepeo je simbol pokore i poziv je katoličkim vjernicima da razviju duh poniznosti i žrtve, a podsjeća ih i da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca.

U Katoličkoj Crkvi post na Pepelnicu i Veliki petak odnosi se na vjernike od navršene 18. do 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina.

Crkva propisuje na Pepelnicu strogi post i nemrs. Vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok,'do sita', jer je post i ne jede meso jer je nemrs. U korizmene petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa.

Čega se odreći u korizmi?

 

Mnogi od nas odriču se onog što nam je ostatak godine vrlo drago, prisjećajući se 40 Isusovih dana u pustinji.

To često ima dobre rezultate - ljudi se oslobađaju ovisnosti, ali i nekog grijeha i pogreške koji su navikli raditi.

Donosimo vam 20 prijedloga čega se vi možete odreći idućih 40 dana - od materijalnih stvari do načina ponašanja.

1. Televizija
2. Alkohol
3. Cigarete
4. Lijenost
5. Nestrpljivost
6. Slatkiši i grickalice
7. Ogovaranje
8. Psovanje
9. Facebook
10.Šoping
11. Svađanje
12. Kašnjenje
13. Ljutnja
14. Negativne misli
15. Sebičnost
16. Neljubaznost
17. Kasne večere
18. Laganje
19. Zavist
20. Površnost