FOTO  Biskup Perić svečano obilježio 25. godišnjicu ređenja

Biskup Perić, Mostar

- Svečanost u povodu 25. godišnjice biskupskog ređenja mons. dr.Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, okupila je u sinoć u Mostaru, između ostalih, brojne nadbiskupe, biskupe i svećenike iz BiH, Hrvatske i Srbije, predstavnike islamske zajednice i pravoslavne crkve, te predstavnike državne, entitetske, županijske vlasti te Grada Mostar i brojne vjernike.

Generalni vikar biskupije don Željko Majić, govoreći o značaju djelovanja biskupa Perića koje je započelo 14. rujna 1992. godine, podsjetio je na obnovu mostarske katedrale, brojnih crkava, pastoralnih centara kao i duha vjernika, ali i na sam proces međureligijskog dijaloga u koji je, kako je kazao, biskup Perić svesrdno bio uključen.
Predsjednik biskupske konferencije Republike Hrvatske mons. Želimir Puljić kazao je kako je biskup Perić ostavio veliki trag u radu biskupskih konferencija kako u BiH tako i u Hrvatskoj, ali i šire, suočavajući se s brojni teškoćama s kojima se nosi Katolička Crkva.
Tijekom svečanosti obilježavanja predstavljena je i biskupova najnovija knjiga "Gospodine sjeti me se u raj kad dođeš", a riječ je o zbirci biskupovih nagovora, propovijedi, meditacija o križu Kristovu kao i uskrsnim propovijedima, koje šalju snažne poruke.

U povodu obljetnice, papa Franjo uputio je pismo biskupu Periću, u kojemu navodi kako vrlo dobro zna i cijeni rad biskupa Perića od samog njegovog početka pa sve do danas.
U pismu se napominje kako se biskup Perić u okviru pastorske službe svim silama zalagao za vječno spasenje sebi povjerenih Kristovih vjernika. Potom kako je bio brižljiv i u obnavljanju crkvenih zgrada iz ratnih ruševina, a osobito je, kako se navodi, povezan s učiteljstvom crkve, te da je očitovao ljubav i pratio trend u kojem si je učvrstio ugled promičući umni i duhovni život i crkvenu svetinju.
Biskup Perić zahvalio je svima, izrazivši posebnu zahvalnost i odanost Svetoj Stolici i papi Franji.

Među ostalima, čestitke na svečanosti obilježavanja biskupu su uputili mostarski paroh Radivoje Krulj, mostarski muftija Salem ef. Dedović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Na svečanoj večeri, koja je upriličena povodom 25. godina ređenja u hotelu Mostar, biskupu Periću riječi zahvale i čestitke u ime Grada Mostara i Vlade HNŽ-e te svoje osobno uputili su i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Vlade HNŽ-e dr. Nevenko Herceg te mu uručili i prigodne darove.