Benedikt XVI. vjernicima: "Duh zla želi nas skrenuti s puta"

...odričući se oholosti i sebičnosti" u prigodi pretposljednjeg Angelusa prije odreknuća od papinske službe najavljena za 28. veljače.

- Crkva poziva sve svoje članove da se obnavljaju, što ne ide bez borbe, duhovne borbe jer duh zla želi nas skrenuti s puta kojim idemo prema Bogu - rekao je Papa s prozora Apostolske palače, pred desecima tisuća vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra.

Gradske vlasti najavile su dolazak više od 100.000 ljudi na trg, među kojima je bio velik broj Talijana i turista. Mnogi su mahali zastavicama i nosili transparente s natpisom: "Hvala!" ispisanim na raznim jezicima.

Mnoštvo ga je dočekalo oduševljenim uzvicima "Benedetto" a mnogi su ga htjeli snimiti mobitelom i fotoaparatima kako bi zabilježili taj povijesni trenutak.

To nije omelo Papu koji je pozvao kršćane da se "ne boje"' upustiti u "borbu s duhom zla" jer je "važno u toj borbi biti s Kristom, pobjednikom". Usto ih je pozvao da se "odupru napastima i ponovo postave Boga u središte svog života".

- Hvala vam što ste došli u tako velikom broju, to je znak ljubavi i duhovne blizine koju mi iskazujete ovih dana - rekao je Papa mnoštvu koje mu je uzvratilo uzvicima "živio Papa".

Nakon pozdrava koji je na više jezika uputio izaslanstvu rimskih gradskih vlasti predvođenu gradonačelnikom Giannijem Alemannom, zvona Svetog Petra oglasila su se svom snagom dok su se vjernici polako razilazili kao da žale za velebnim trgom okruženim Berninijevim kolonadama.

Nakon zalaska sunca, cijela rimska kurija, pa tako i papa Benedikt XVI, povlači se na korizmene duhovne vježbe koje će trajati tjedan dana. Vodit će ih predsjednik Vatikanskog vijeća za kulturu talijanski kardinal Gianfranco Ravasi.

KTA