Apel biskupa Komarice ministru Ljubiću da se zauzme za povratak prognanih Hrvata

biskup komarica, Biskup Franjo Komarica, BIH, Republika Srpska, Biskup Franjo Komarica, Hrvati u BIH, biskup komarica, biskup komarica, prognanici, povratak, održiv povratak u BiH, hrvatski narod bih, Republika Srpska, Federacija BIH, mons. dr. Franjo Komarica, caritas, zasjedanja Biskupske konferencije BiH, Sarajevo, u prostorijama Biskupskog ordinarijata, biskup komarica, Izjava Komisije Justitie et pax, Komisija Justitia et pax (Pravda i mir), Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Hrvati u BIH, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Kolinda Grabar Kitarović, Biskup Franjo Komarica, Hrvati u BIH, knjiga, Banja luka, progon, Biskup Franjo Komarica, Republika Srpska, biskup komarica, BIH, Republika Srpska, Republika Srpska, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, biskup komarica, mons. dr. Franjo Komarica, biskup komarica, bh. hrvati, Biskup Franjo Komarica, Dragan Dodig, mons. dr. Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Bis
...da on i resorni ministar u RS „ne zanemare prognane Hrvate koji su se prijavili za povratak osobito na području Bos. Posavine, šire Banjolučke regije te Srednje Bosne - kao što je to bio slučaj tijekom mnogih poratnih godina".

Na početku svog pisma biskup Komarica napominje da je Komisija Biskupske Konferencije Bosne i Hercegovine Justitia et pax (Pravda i mir) na svojoj sjednici održanoj u Sarajevu, 30. studenog 2013. razmatrala, između ostalog i aktualnu političku situaciju u kojoj se nalaze članovi Katoličke Crkve, osobito u entitetu Republika Srpska. „Konstatirano je da se dugotrajna dramatična situacija tih građana naše zemlje, nažalost ne poboljšava. Izostala je i tijekom ove godine koja je na izmaku 'svaka ozbiljna briga domaćih i međunarodnih političkih predstavnika da se ratna i poratna obespravljenost katolika s područja toga entiteta iole poboljša. To se posebno odnosi na desetine tisuća prognanih katolika za koje se ništa učinkovito ne poduzima da se svi, koji to žele, konačno vrate u svoja rodna mjesta te dobiju mogućnost da u njima i ostanu živjeti životom dostojnim čovjeka'", napisao je biskup Komarica ministru Ljubiću.

U svim pismu biskup Komarica ističe da je „Komisija je upoznata i s rezultatima Javnog natječaja, koje je ove godine raspisalo Vaše ministarstvo, kao i s dosadašnjim - objektivnim i subjektivnim poteškoćama, koje su bile na putu implementiranja pomoći iz prošlogodišnje Donatorske konferencije te drugih fondova". Naglašava da je Komisija „sa zadovoljstvom primila na znanje da su otklonjene neke dosadašnje barijere - administrativne i druge prigode - za dodjeljivanje pomoći koja je prijeko potrebna za održiv povratak u BiH tisućama prijavljenih obitelji hrvatske nacionalnosti".

„Komisija smatra potrebnim apelirati na Vas i Vaše suradnike u Ministarstvu, te resornog ministra u RS, da ne zanemarite prognane Hrvate koji su se prijavili za povratak osobito na području Bos. Posavine, šire Banjolučke regije te Srednje Bosne - kao što je to bio slučaj tijekom mnogih poratnih godina. Komisija i ovaj put upozorava na trajnu nedopustivu diskriminiranost Hrvata - kao konstitutivnog naroda u entitetu RS, ali i u mnogim općinama entiteta FBiH kad su u pitanju neka od osnovnih ljudskih prava, među kojim je i pravo na vlastiti dom te život dostojan čovjeka u vlastitom rodnom kraju. Ona potiče Vas i Vaše ministarstvo da ozbiljnije poradite kako bi se ta diskriminiranje konačno dokrajčila", stoji u apelu biskupa Komarice upućenom ministru Ljubiću.

ktabkbih.net