Razmjena teritorija između BiH i Hrvatske: Neum za Prevlaku

Neum
Istu takvu točku već je usvojilo slično tijelo u BiH. Još prije toga proveden je referendum u Neumu, gdje su se tamošnji stanovnici s gotovo 100 posto izjasnili kako podupiru pripajanje RH. Malobrojni stanovnici Prevlake i okolnih sela koji su smješteni uz granicu BiH s nešto lošijim postotkom nevoljko prihvaćaju pripajanje BiH. Je li u budućnosti moguć ovakav scenarij raspleta zamršene priče "prolaska kroz Neum"?! Zanimljivo je da se o razmjeni teritorija nikada nije raspravljalo barem kao jednoj od ideja. Ako bi se izvršila zamjena Neuma za Prevlaku, bila bi dugoročno otklonjena sva žarišta koja bi nastala, primjerice nakon gradnje mosta, tunela, koridora... Svako od dosadašnjih rješenja nosi sa sobom niz problema

Pelješki most je skupa i nesigurna spona hrvatskog, odnosno od iduće godine i europskog teritorija. Njegovu gradnju opstruirat će u BiH svi osim Hrvata. Države će se prepirati čiji su Škojevi, je li visina dovoljna, mogu li ispod mosta proći brodovi, je li zatvorena luka, ima li izlaza na otvoreno more... Susjedi će dobiti most spoticanja. Slični problemi bili bi i s pontonom. Koji uz sve ovo je nesiguran i zbog svoje konstrukcije. Gradnja tunela ispod Neuma također ne rješava problem. Prije svega, zato što bi BiH u svakom trenutku mogla zaustaviti promet. Tunel bio bi prokopan ispod zemlje čiji je vlasnik BiH.

Koridor "neobranjiv"

Slični su problemi i s gradnjom koridora kroz zaleđe Neuma. Uz to što je i on na bh. teritoriju problem je njegova osiguranja. On bi brzo postao "obećana zemlja" za krijumčare i emigrante, koji bi na toj više kilometarskoj cesti bez putovnica lako "uskočili" u Hrvatsku. Odnosno, uskoro s Balkana u Europu. Može li onda zamjena teritorija riješiti sve ove probleme? Teško je bez sveobuhvatne analize i političkih pregovora reći ima li u prijedlogu o zamjeni Neuma za Prevlaku zamki zbog kojih jednoj od država ne bi bio prihvatljiv ovaj prijedlog. No, upravo zbog mnogih logičnosti koje nudi, zaslužuje ozbiljnije istraživanje. U cijeli ovaj projekt trebao bi se uključiti i Bruxelles. Jer, od 1. srpnja iduće godine prolazak kroz Neum je i njihov problem. Dakako, da zamjena teritorija nudi i mnoga prijelazna rješenja. Primjerice, u početku bi se zamijenjena područja mogla proglasiti i distriktima. Osobito dok bi se za Prevlaku gradili prilazne ceste iz susjedne općine Trebinje.

Uništa za Bengluke

Slučaji o zamjeni teritorija nisu nepoznati. Mnogi su u svijetu na takav način riješili svoje probleme. I dva povjerenstva iz BiH i RH - su razgovarali o nekoliko sela koja se nalaze na granici. Tako je prije desetak godina dogovorena zamjena Uništa za Bengluke, općina Srbac. Uništa (BiH) nalaze se desetak kilometara od Knina. Povezani su infrastrukturom s tom općinom. Oni katastarski pripadaju pedesetak kilometara udaljenom Grahovu. Kako bi u "svojoj" općini izvadili neku potvrdu, stanovnici Uništa moraju u cjelodnevnu avanturu preko planinskih uskih cesta. Obrnuta situacija je s Benglucima.

Vecernji.ba