Prigodnom poštanskom markom HP Mostar obilježava 150. obljetnicu rođenja akademika Ivana Zovke

Ivan Zovko, akademik Ivan Zovko, Mostar, HP Mostar, Hrvatska pošta Mostar

Marka nominalne vrijednosti 1,50 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu u arku od 8 maraka + 1 vinjeta, a u poštanskom prometu koristi se od 20. kolovoza 2014. godine. Ime akademika Ivana Zovke još uvijek živi u Mostaru.

Ivan Zovko,akademik Ivan Zovko,Mostar,HP Mostar,Hrvatska pošta Mostar

U ulici koja nosi njegovo ime Matica hrvatska Ogranak Mostar 2000. godine podigla je spomenik u povodu 100. obljetnice njegove smrt kao podsjetnik na lik i djelo čovjeka koji je dao veliki doprinos razvoju znanosti i kulture ovog kraja. Mostarska Matica hrvatska dala je prijedlog za izdavanje poštanske marke s likom akademika Zovke, a za likovno rješenje ustupila je portret, rad R. Radić, koji je u matičinom vlasništvu.

Akademik Ivan Zovko rođen je 20. kolovoza 1864. u Mostaru gdje završava osnovnu školu, a gimnazijsko školovanje nastavlja na Humcu. U Sarajevu završava učiteljsku školu i kao učitelj službuje u nekoliko bosansko - hercegovačkih mjesta. Sačuvao je, od zaborava otrgnuo i nama u nasljeđe ostavio narodno blago, svjedočanstvo prošlih vremena i bogatog života naših predaka. Bio je član Strossmayerove Akademije znanosti i umjetnosti kao i istaknuti član Matice hrvatske. Osim objavljenih djela: „Hercegovske i bosanske narodne pjesme" (1888.), „Dvije islamske pjesme na hrvatskom jeziku" (1899.), „Hrvatstvo po narodnoj predaji i običajima u Herceg - Bosni" (1900.), u raznim časopisima objavljuje pjesme, crtice i pripovijetke. Umro je u Mostaru 30. ožujka 1900. godine.