'Pravda za Davida' prerasla u političku stranku

pravda za davida, Politička stranka , Banja luka, Pokret pravde

Neformalna grupa građana ''Pravda za Davida'' od nedjelje je politička stranka ''Pokret pravde''. Na Skupštini političke organizacije ''Pokret pravde'' u Banja Luci, putem videolinka obratio se Davor Dragičević, ota banjalučkog mladića Davida, navodeći da neće odustati od borbe za istinu.

U programskim ciljevima, koje je na Osnovačkoj skupštini predstavila Aleksandra Ninić-Vranješ, navodi se ''da slobodni građani ove zemlje, polezeći od dosadašnjeg nestranačkog i aktivističkog djelovanja su odlučili da se svim legitimnim sredstvima bore za bolje društvo u kojem će pravda biti glavna vodilja''.

Ninić-Vranješ je navela da će se ''Pokret pravde'' zalagati za jednakost svih građana pred zakonom, pravo na slobodu mišljenja, pisanja, javnog okupljanja, slobodu medija, profesionalno pravosuđe i policiju, transpartenost u radu adminsitracije, javnih ustanova i institucija.

Borit će protiv svih oblika diskiminacije, za dostupnost obrazovanja svoj djeci podjednako, za pravdu u zapošljavanju, a posebno u javnim preduzećima i institucijama. Jedna od programskih ciljeva, kako je navela, je zdravstevna zaštita ''besplatna i jednaka za sve građane''.

U ''Pokretu pravde'' kao jedna od ciljeva navode i pravičnu raspodjelu javnih sredstava, pravdu za mlade i umirovljenike, donošenje i provođenje kvalitetnih propisa o zaštiti životne sredine...

U Banja Luci su 26. ožujka prošle godine počela okupljanja grupe "Pravda za Davida", čiji članovi traže istinu u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18. ožujka 2018., a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana poslije na ušću rječice Crkvena u Vrbas.

Obitelj i članovi grupe "Pravda za Davida“ tvrde da je ubijen, a slučaj do danas nije rasvijetljen.

Njegovi posmrtni ostaci su, na zahtjev obitelji, 12. ožujka ove godine ekshumirani i izmješteni u Austriju, gdje su tri dana poslije ponovo sahranjeni.