FOTO/VIDEO  Prije 27 godina u Borovo Selu pobili su 12 hrvatskih policajaca

Borovo, hv, Borovo Selo, ubijeni policajci
Pobunjeni Srbi prije 27 su godina u Borovu Selu kraj Vukovara pobili 12 hrvatskih policajaca.

Dana 1. svibnja 1991. godine policijska ophodnja namjeravala je skinuti jugoslavensku zastavu koja je visjela na ulazu u Borovo Selo i zamijeniti je hrvatskom zastavom. Pri obavljanju dužnosti, dvojica policajaca su zarobljena, a dvojica, iako ranjena, uspjela pobjeći.

Sljedeći dan, 2. svibnja, autobusi s hrvatskim policajcima stigao je u Borovo Selo jer nisu mogli dobiti informaciju o svojim nestalim kolegama. Teroristi su na njih sasuli paljbu iz automata i tromblonskih mina. Upućena im je pomoć, ali druge policajce na ulazu u selo dočekale su barikade i pucnjava.

- Toga jutra kolege i ja došli smo u bazu u Vinkovce s noćnog dežurstva u Bršadinu. U svim srpskim selima počele su se događati barikade, a i pričalo se o srpskim dragovoljcima koji dolaze iz Srbije. Sve smo nastojali rješavati mirnim putem, a takva je trebala biti i akcija u Borovu. Mene i nas još 50-tak iz jedinice za posebne namjene PU vinkovačke stavili su u dva autobusa, dali nam pancirke, jednu dimnu i jednu šok-bombu te 120 komada streljiva za puške. Krenuli smo, a da nismo znali gdje. Tek pred Borovom su nam rekli da idemo osloboditi naše kolege i da akcija treba proteći mirno - prisjetio se svojedobno za 24 sata tog krvavog dana Ivan Komšić iz Komletinaca.

Vojislav Šešelj je na suđenju u Haagu potvrdio kako su većinu terorista u Borovu Selu činili srpski dragovoljci, a jedini mrtav s njihove strane je Vojislav Milić iz garde Dušana silnog iz Valjeva. Također je na suđenju u Haagu Milan Babić rekao da je incident u Borovu organizirala JNA i krajiške vlasti kao odgovor na sve što se prethodno dogodilo u Pakracu i na Plitvicama kada je hrvatska policija ugušila srpske pobune i uhitila Gorana Hadžića i Borivoja Savića.

U Borovu Selu tog je dana ubijeno 12 hrvatskih policajaca. Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej (mlađi brat HDZ-ovog Steve Culeja), Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić heroji su koji su glavom platili ovu odluku.