Na današnji dan rođen je ban Jelačić

Josip Runjanin , hrvatska himna, himna, lijepa naša, Ban Jelačić, Petrovaradin, Hrvati u Srbiji, Ban Jelačić, Hrvati iz Vojvodine
Proslava jednog od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji - Dan rođenja bana Josipa Jelačića bit će održana u utorak, 16. listopada, u Novom Sadu. Program počinje svetom misom u crkvi svetoga Jurja u Petrovaradinu koja će biti služena od 18 sati, javljeno je na službenoj stranici Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Nakon svete mise, u 19 sati i 30 minuta u Amfiteatru na SPENS-u, u Novom Sadu, bit će održan prigodan kulturno-umjetnički program. Sudjelovat će dječja kreativna 'Petrovaradionica', mješoviti pjevački zbor, Jelačićeva tamburaška mornarica i klapa Društva, uz goste - žensku pjevačku skupinu Hrvatskog kulturnog centra 'Bunjevačko kolo' iz Subotice. Nakon toga bit će upriličen domjenak u predvorju ispred Amfiteatra.

Organizatori proslave su Hrvatsko nacionalno vijeće i HKPD 'Jelačić' iz Petrovaradina. Najmlađi članovi petrovaradinske udruge 'Jelačić' uz nadzor Branke Dačević i Milana Mikuljana, uvježbavaju igrokaz 'Pred nosom strašnog bana' koji će biti izveden u svečanom programu povodom Dana rođenja bana Jelačića, praznika hrvatske zajednice.

Grof Josip Jelačić Bužimski rođen je 16. listopada 1801. u Petrovaradinu, a preminuo je u 20. svibnja 1859. u Zagrebu. Bio je general i ban hrvatski, dalmatinski i slavonski od 1848. do 1859. godine i jedan je od najznačajnijih političara u cijeloj povijesti Hrvata. U Hrvatskoj se slavi kao nacionalni junak. Ukinuo je kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor. Kao vojskovođa je pobijedio u nizu bitaka protiv ustanika u Habsburškoj Monarhiji za vrijeme Revolucije u Mađarskoj 1848. godine.