Na današnji dan 1995. završio je Domovinski rat

petar stipetić, Glina, domovinski rat
Predajom 21. krajiškog korpusa neprijateljske vojske, prije 23 godine u Gornjem Viduševcu pokraj Gline, i formalno su završile borbene operacije u sklopu vojno redarstvene akcije Oluja, a sam čin predaje s vojnog se stanovišta smatra i konačnom pobjedom Hrvatske vojske, poručeno je sa svečanog obilježavanja te obljetnice.

Nakon što je kao izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, položio vijenac uz spomen obilježje na samom mjestu predaje, brigadir Drago Horvat je naglasio kako je predajom 21. korpusa u Glini stavljena točka na 'i' velikosrpskoj agresiji u Republici Hrvatskoj.
'Danas mogu reći da smo mi bili vojnici svjetla, a oni drugi vojnici tame. Naše branitelje je krasio slogan hrvatske pobjedničke vojske 'Nikad nema odustajanja'. Zahvaljujući našem odgoju da volimo svoje, a poštujemo tuđe, mi smo '91. zaustavili četvrtu vojnu silu tadašnje Europe. Moram spomenuti generale Ivana Basarca i Petra Stipetića, velikana novije hrvatske vojne povijesti. Mladima poručujem da zajedno s nama starijima izgrade zemlju kakvu su sanjali naša braća po oružju, naši prijatelji i naši suborci koji više nisu s nama. Vjerujem da će za 23 godine naša domovina biti uspješna i u gospodarskom smislu, kao što su naši branitelji bili uspješni u Domovinskom ratu', rekao je brigadir Horvat.

O samom činu predaje 21. korpusa govorio je brigadni general Vlado Hodalj, član komisije HV-a u postupku pregovora o predaji, koju je predvodio general Stipetić.
Nakon što su 7. kolovoza postrojbe HV-a već ušle u Glinu, i nakon što je najavljeno okruživanje neprijateljskog korpusa, najavljena je predaja. Idućeg dana, 8. kolovoza u sjedištu UNPROFOR-a u Jukincu nadomak Gline, navečer su dogovoreni uvjeti predaje, kao i pravac izvlačenja neprijateljske vojske Glina - Petrinja - Sisak - autocesta. Zapisnik o predaji oko 5.000 vojnika s 15 tenkova 13 teških topova i drugom mehanizacijom, potpisan je 9. kolovoza u Gornjem Viduševcu kod motela Brioni.
Postupak primopredaje, kako je rekao general Hodalj, proveden je dostojanstveno i humano, sukladno svim međunarodnim konvencijama, a zapisnik su potpisali general Stipetić i pukovnik Čedo Bulat, koji je predao korpus i čestitao Hrvatskoj vojsci na pobjedi. Svojom osobnom ulogom, general Stipetić je dao golem doprinos časti i ugledu Hrvatske vojske, zaključio je general Hodalj.

O značaju uspjeha oslobodilačke Oluje u kojoj je oko 200.000 branitelja oslobodilo oko 10.400 četvornih kilometara, govorili su sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević. Svečanosti su, uz ostale, još bili nazočni izaslanik ministra unutarnjih poslova Dubravko Smolčić, izaslanik MORH-a i načelnika Glavnog stožera Boris Šerić, izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara, izaslanik glavnog ravnatelja policije Josip Čelić, predstavnici braniteljskih udruga te članovi obitelji poginulih branitelja.